clear

zoeken

search

De 10e verjaardag van het weblog: meningen en overzichten

15 juli 2007


Wall Street Journal heeft een prachtig achtergrondartikel bij de tiende verjaardag van het weblog. Naast een podcast, slideshows en een historisch overzicht van weblogs, mogen mensen als Tom Wolffe hun mening over dit onderwerp ventileren.
Nu heb ik Wolffe bijzonder hoog zitten, hij schreef immers een van de beste boeken ooit (dat binnenkort verfilmd gaat worden door Gus van Sant, jaaaa!). Maar wat een zure mening heeft hij zeg. Hij stoort zich vooral aan Wikipedia. Zal wel te maken hebben met de controverse rondom de lemma’s die op zijn werk betrekking hebben.

Hoe dan ook, het artikel van WSJ is zeer de moeite waard.

Er zijn veel meningen over bloggen en de blogosphere. Eric Sieverts liet zich in zijn column in het laatste nummer van Informatieprofessional ook niet onbetuigd.

Sieverts gaat in op wat hij noemt de informatie-inflatie en het feit dat veel sites en blogs een echo zijn van informatie die elders ook kan worden gevonden. Daar kan ik hem natuurlijk alleen maar gelijk in geven. Dat is nu juist de filterfunctie die veel sites en weblogs proberen na te streven. Soms heb je een eigen verhaal, soms verwijs je naar een verhaal elders. Dat is een goedbedoelde vorm van attendering, die ‘gebruikers’ de vrijheid geeft daar al dan niet iets mee te doen.

Eric pleit vervolgens voor een soort superblog, dat alles samenvat. Maar wat moet er dan precies worden samengevat? En voor wie? M.i. is dat nu juist de meerwaarde van persoonlijke startpagina’s als iGoogle en Netvibes. Je bepaalt zelf wat je samengevat wilt zien en als andere mensen dezelfde filterwens koesteren, kunnen ze de desbetreffende feed of het samenvattende tabblad met je delen.

Eric sluit af met de opmerking dat bloggers nauwelijks aan weekend of vakantie lijken te doen. Toen ik dat las moest ik natuurlijk ook even aan mezelf denken. Ik draag elke dag wel mijn steentje bij, op verschillende plekken: Hyves, Ning, Blogger, noem maar op. Is het een bijdrage aan de genoemde informatie-inflatie of aan een filtering van informatie? Dat mag iedereen zelf bepalen.

Dat er weinig pauze wordt genomen is maar schijn. Een blogpost schrijf je in relatief korte tijd. Ik heb de hele zondag nog voor me en die ga ik leegzuigen ook. Gisteren en vrijdag was dat niet anders. Een weblog is het ultieme platform om snel te publiceren.

Zou ik dan niet eens een paar dagen moeten overslaan? Geen denken aan. Nu nog niet in ieder geval. Er is zoveel interessants om over te schrijven, daar zou ik dagelijk wel tien posts aan kunnen wijden.

Ondertussen houd ik me vooral in. Het is bijna genant om steeds maar weer mijn eigen naam te zien opduiken, in een forum, als reaguurder, als uploader van een foto of video, in welke hoedanigheid dan ook. Je gaat daardoor soms wel aan jezelf twijfelen. Het lijkt dan namelijk net alsof je geen andere bezigheden hebt, je een soort van digitale slaaf bent.

En eerlijk is eerlijk: ik ben verzot op het web en alles wat daarmee samenhangt. Dat neigt inderdaad tot verslaving. En aangezien er op het werk slechts beperkt ruimte is voor deze digitale activiteiten, neem ik mijn wending tot de ochtenduren en de late avond.

Maar het kan je wel droef stemmen soms. Je verontschuldigt jezelf voor dingen die je met plezier doet, terwijl je tegelijkertijd het gevoel hebt dat alles stilstaat, het perspectief stoffig is en er geen moer gebeurt in de bibliotheekwereld. Je kijkt eens naar je financiรซle situatie en je beseft dat enthousiasme veel te weinig oplevert in de bibliotheekwereld. Want zeg nou zelf: wie kan er nog leven van 15 meier?

Ik lijk wel gek. Misschien ben ik dat ook wel.

Honi soit qui mal y pense.

@

7 Reacties

 1. Daan schreef:

  Geen toeval natuurlijk maar ik heb over dit onderwerp de laatste dagen ook diverse blogposts en de column van Eric gelezen. Daarbij lees ik op dit moment ‘The Cult of the Amateur’ van Andrew Keen waarin bloggers en andere WEB 2.0 participanten met de grond gelijk gemaakt worden.
  Het maakte me zelfs aan het twijfelen of ik zou reageren op deze post, ik duik nl. ook overal op…
  Maar ineens moest ik denken aan dat nummer van Doe Maar waarin de zinsnede: “er zit een knop op je tv” voorkomt. Wat mij betreft geldt dat ook voor bloggen. Iedereen mag (gelukkig) zelf weten of hij jouw of mijn blog leest en als ze dat niet meer willen, so what?

  Dat wil niet zeggen dat ik me bepaalde kritiek niet persoonlijk aantrek, ook ik val in herhaling met mijn blog en plaats weleens een flutpost (vandaag nog) maar het is wel mijn blog en ik bepaal helemaal zelf wat ik plaats. En dat ik me daarbij weleens moet verontschuldigen tegenover anderen over de tijd die ik erin steek neem ik dan maar op de koop toe. Ieder zijn ding!

  We zijn in ieder geval niet gek… toch? ๐Ÿ™‚

  Cheers,
  Daan

 2. Keen kan ik ook niet echt serieus nemen, als ik alle besprekingen zo eens lees. Of ben je dat niet met mij eens?

  Het is idd wel zoals je zegt, dat is nu het mooie van het medium. Iedereen die er niets mee kan of wil, hoeft er ook niets mee. Prachtig.

  Volgens mij zijn we dat wel ๐Ÿ™‚ Ik haal even Dali aan: “het enige verschil tussen mij en een gek is dat ik niet gek ben” ๐Ÿ™‚

 3. Daan schreef:

  @Edwin: Wat betreft het boek van Keen (wellicht dat ik er nog aandacht aan besteed op mijn blog), het is best goed dat er voor de negatieve kanten van WEB 2.0 aandacht is maar de provocerende en irritante manier waarop Keen me dit door de strot wil duwen (sorry, iets anders kan ik er even niet maken) is ongelooflijk. Wat een zure, gefrusteerde man.
  Het boek is volledig over the top en slaat daarmee de plank juist volledig mis.

  Ik geloof dat ik dit wel zo op mijn blog kan publiceren ook al ben ik dan zelf zo’n waardeloze amateur ๐Ÿ™‚

 4. Ik wil het toch wel lezen dan. Ik ben dol op zure lieden. Daar kan je dan weer lekker verbeten op reageren ๐Ÿ™‚

 5. robert schreef:

  En als je nou eens een aantal artikelen schreef en dat opstuurde naar kranten/tijdschriften en dan aangaf dat je dergelijke postst voor hun website kan verzorgen?

  Ik ben echt zwaar fan van je weblog en probeer het zo vaak mogelijk te lezen. Ik raad het veel collega’s aan omdat je veel actuele onderwerpen aanhaalt die ook interessant voor andere werkvelden. Dat, plus het feit dat je makkelijk en enthousiast schrijft, is een grote kracht achter je weblog. Daar kan je echt wel meer mee doen!

  Groet vanuit het oosten des lands

 6. Hey Robert,

  Misschien zou ik wat pro-actiever moeten zijn inderdaad maar beetje bij beetje kom je er ook.

  In ieder geval bedankt voor je compliment. Tof om te horen!

  Droog daar?

 7. suzanne schreef:

  gefeliciteerd hoor

Reageer