clear

zoeken

search

O’Reilly verkent: de invloed van gratis e-books op de verkoop van het gedrukte exemplaar

02 juni 2007


O’Reilly heeft een bijzonder interessant onderzoek gedaan naar de invloed van het aanbieden van een boek als PDF, onder creative commons licentie, op de verkoop van het gedrukte exemplaar. Het gaat in dit geval om het boek Asterisk, the future of telephony.

Het betreft hier geen wetenschappelijk onderbouwd onderzoek omdat de onderzoeksgegevens onvolledig zijn, maar de bevindingen zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. De invloed van het gratis e-book is zeer beperkt: het gedrukte boek verkocht zelfs bovengemiddeld.

Dat bevestigt de idee dat een e-book vooral prettig is voor mensen die het boek willen verkennen, eruit willen citeren (middels knippen en plakken) en wat dies meer zij. Maar als je een boek echt aandachtig wilt lezen koop je het toch liever.

Het onderzoek gaat wel voorbij aan de lange staart van filesharing. Als een boek eenmaal digitaal in omloop is neemt het aantal downloads via p2p- en torrentsites ook sterk toe.. Dat heb ik in een commentaar gemeld. Je kunt het aantal downloads waarschijnlijk wel verdubbelen. Maar dan nog: het zijn interessante bevindingen, zeker met het oog op de ontwikkelingen in Duitse bibliotheken.

Via Worldcat zag ik trouwens dat wij het boek ook in de collectie hebben. Dat is dan wel weer aardig. En nog mooier: via de ISBN-koppeling van Worldcat met Bol.com zag ik dat zij ‘Everything is miscellaneous’ van Weinberger wèl op voorraad hebben.

Die heb ik meteen besteld. Kan ik ‘m heerlijk ‘wanordelijk’ in bed lezen teminste.
Bijkomend voordeel: ik heb mezelf nu eindelijk eens verdiept in iDEAL. Dat viel alleszins mee. Ik dacht eigenlijk dat je daar extra handelingen voor moest verrichten. Dat is dus niet het geval. Een kind kan de was doen….

@

Reageer