clear

zoeken

search

Zoeken in andere taalgebieden met Google cross-language search

26 mei 2007


Search Engine Watch meldt dat Google ‘cross-language search’ heeft gelanceerd. Het komt er kort gezegd op neer dat je vanaf nu, met behulp van een nieuwe functie in Google Translate, een zoekactie kunt intikken in een taal naar keuze, die Google dan vertaalt en loslaat op zoekindexen uit een ander taalgebied om ze tenslotte weer om te zetten naar zoekresultaten in de oorspronkelijke taal.

Ik moet meteen denken aan vorige week. Een vriend die perfect Spaans spreekt maar niet zo bedreven is in het werken met zoekmachines kwam op bezoek om samen met mij te zoeken naar leveranciers van een bepaald product in Midden-Amerika. Nu spreek ik maar een paar woorden Spaans, dus we konden mooi samenwerken. Dat bleek echter lastiger dan we hadden gehoopt. Het duurde ruim een uur voordat we bevredigende zoekresultaten in beeld zagen verschijnen.

Deze nieuwe feature had ons een hoop tijd kunnen besparen. Het Google-blog geeft een voorbeeld waarbij Engels wordt vertaald naar het Frans maar nu kun je eindelijk ook checken hoe het gesteld is met bibliotheekinnovatie in China, om maar eens iets te noemen.

Zie ook mashup Babelplex.

Een nieuwe dimensie voor informatiespecialisten die de grenzen van hun zoeken willen verleggen…

@

Reageer