clear

zoeken

search

Rapport Pew: digitale kloof in VS wordt groter. In Nederland ook?

07 mei 2007


Uit een rapport van Het Sociaal en Cultureel Planbureau (maart 2007) kwam naar voren dat het in Nederland wel lijkt mee te vallen met de digitale (generatie-) kloof.

Een gisteren gepubliceerd rapport van Pew laat echter een heel ander beeld zien. De onderzoeksresultaten hebben weliswaar betrekking op de bevolking van de Verenigde Staten maar als ik de groepen die in het rapport worden onderscheiden bekijk, herken ik daar toch veel in.
Het is politiek iets minder correct om mensen in hokjes te plaatsen, maar in dit geval wordt het de lezer wel makkelijk gemaakt. Als ik voor mezelf spreek denk ik dat ik de meeste mensen uit mijn directe omgeving wel in een van de groepen kwijt zou kunnen.

Volgens de typering beschouw ik mezelf als omnivoor. Ik weet weliswaar niet zo gek veel van hardware en bezit niet zoveel gadgets of dure apparatuur. Maar ik ben behoorlijk ‘verbonden’ en draag links en rechts wel mijn steentje bij.
Maar het gaat vooral om de onderste vier groepen. Die maken bijna 50 % uit van het geheel. Hoe zouden die verhoudingen in het kleine Nederland liggen? Ik durf daar nauwelijks een schatting van te maken. 60/40? 70/30?

Ik ken ook best veel mensen die je inderdaad zou kunnen bestempelen als ‘mobile centrics’: zij gebruiken internet slechts mondjesmaat maar gebruiken wel alle functionaliteiten van hun mobieltje.

Ik heb nu alleen de conclusies van het rapport (PDF) gelezen maar zal er binnenkort eens wat dieper in duiken.

Via.

3 Reacties

 1. Jan Tweepuntnul schreef:

  Ik raak wat in de war van al die rapporten. Ik lees soms positieve analyses dan weer negatieve over mediagebruik en internetvaardigheden. In de praktijk zie ik dat niet terug. Volgens mij is het met de gemiddelde mediawijsheid of internetvaardigheid of whatever een stuk slechter gesteld dan die rapporten doen vermoeden. Wat is internetvaardig? Een advertentie op marktplaats zetten? Of informatie over je medicijngebruik nazoeken. Wat zijn de uitgangspunten bij zo’n onderzoek? Vanmiddag een websiteredactievergadering meegemaakt waar vrijwel niemand van rss had gehoord. Dat soort dingen.
  De nieuwe gratis DAG geeft voor mijn gevoel prima aan hoe het met de gemiddelde infobehoefte is gesteld en op welk niveau de mensen dat aangeleverd willen krijgen. Beetje ongericht gemopper van mijn kant misschien:-)

 2. Tsja, ik twijfel er ook wel eens over, of ik er wel naar moet verwijzen. Het ene onderzoek ontkracht het andere en vice versa.

  Les een is dat je statistieken altijd met een enorme korrel zout moet nemen. //tinyurl.com/2trfqp

  En daarnaast herken ik me ook in jouw worden over de stand van zaken: de meeste mensen die ik spreek over mijn digitale interesses zijn ook niet echt op de hoogte van de vele beschikbare tools.
  De grote sites, een term als ‘blog’ of wikipedia: dat soort dingen wel. De rest heeft nog veel meer tijd nog en is dan waarschijnlijk alweer geëvolueerd.
  Is ook niet erg toch? Wij zitten er meer dan middenin en hebben waarschijnlijk een perceptie die behoorlijk afwijkt.
  Ook best een gevaar eigenlijk :-/

Reageer