clear

zoeken

search

Nieuw rapport SCP over de digitale leefwereld van tieners en de rol van hun ouders

15 maart 2007


Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft een rapport gepubliceerd met de titel Nieuwe links in het gezin, de digitale leefwereld van tieners en de rol van hun ouders.
In het rapport staan de volgende vijf vragen centraal:

  • ict en bezit: in hoeverre is het ict-bezit van gezinnen met tieners tussen 2001 en 2005 veranderd?
  • ict en gebruik: hoe ziet het ict-gebruik van tieners en hun ouders eruit en in hoeverre zijn ouders op de hoogte van het internetgebruik van hun kinderen?
  • ict en vaardigheid: in hoeverre verschillen de digitale vaardigheden van tieners en hun ouders?
  • ict en communicatie: hoe gebruiken tieners internet om hun sociale leven te organiseren en hoe hangt dit samen met het onderhouden van offline-contacten en het ervaren van eenzaamheid?
  • ict en veiligheid: wat zijn de risico’s van internetgebruik voor tieners, welke voorlichting is er door de ouders gegeven, welke regels zijn er door de ouders gesteld en welke controle wordt daarop uitgeoefend door de ouders (volgens tieners en hun ouders)?

Er staan best interessante bevindingen in het rapport. Zo zijn ouders vaak bedrevener in computergebruik dan hun kinderen. De digitale kloof is dus kleiner dan je zou verwachten.

Mooi zo. Nu ga ik de kranten doornemen op een zonovergoten terras…

@

6 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    waarom de hele tijd schrijven dat je vrij hebt, in de zon zit, van een biertje geniet… dat is toch helemaal niet leuk voor al die werkende mensen! :p

    Moqub 🙂

  2. Jan schreef:

    @Edwin: ik ga dat rapport zeker lezen. Wat ik me dan weer afvraag is hoe de ouders zijn onderscheiden in verschillende categoriën. Immers ouders bestaan niet. Het bewustzijn van internetgedrag van kinderen zal in bepaalde klassen ongetwijfeld een stuk lager zijn. En om welke hoeveelheden gaat het dan? Interessante kost! En die zon was fantastisch vandaag! Lekker geluncht in het zonnetje.
    @Moqub: Edwin geeft het goede voorbeeld:-)

  3. henk schreef:

    Over kranten gesproken de PZC besteedt er vandaag ook aandacht aan. Kon helaas de online versie niet vinden.

  4. @ Moqub:

    Ook leuke dingen moet je delen he 🙂

    @ Jan:

    Dat is altijd het nadeel van onderzoeken en statistieken inderdaad
    Het zal wel bij een bepaalde leeftijd beginnen ofzo.
    Ik weet wel dat, als ik kinderen zou hebben, ik heeel graag bij zou willen blijve. Maar dat is makkelijk praten natuurlijk 🙂

  5. Jan * schreef:

    Wat dacht je van een adoptietienertje:-)

  6. Marina .... schreef:

    Bij Pierre valt te lezen dat met ouders de vader bedoeld zou worden en met kind de zoon?! Door het zo te formuleren werd ik wel meteen Pierre’s post binnen gezogen. (zat meteen op de kast ;-))

Reageer