clear

zoeken

search

Favorietenbeheer met Google Kladblok

20 mei 2007


Keuzes, keuzes, keuzes. Het huidige internet maakt je soms hoorndol. Er zijn zoveel mogelijkheden en alternatieven dat je jezelf, als informatiewerker, doorlopend moet afvragen of een bepaalde toepassing nu iets toevoegt aan je huidige navigatie-en zoekarsenaal, of je juist van de informatieregen in de zoekdrup helpt.

Mijn favoriete websites bewaarde ik tot twee jaar geleden altijd in het menu ‘favorieten’ van de browser. Dat was toen nog Internet Explorer. Ik organiseerde die favorieten met behulp van mappen. Toen ik overstapte naar Firefox kon ik die favorieten gewoon importeren. So far so good.

Toen ontstond echter het probleem van de wisselende werkplekken; het gaat snel vervelen om op meer dan drie pc’s je favorieten bij te houden. Overschakelen naar online beheer (social bookmarking) dus: Connotea voor de favorieten, Delicious voor de blogposts. Alle blogs en sites waar ik de rss-feeds van lees zijn daar niet in opgenomen. Die staan keurig daar opgeslagen waar ik ze bekijk: in Netvibes.

Nu heb ik altijd een beetje het gepersonaliseerd zoeken van Google vermeden. Die dienst is onlangs van naam veranderd en heet nu iGoogle. Voor mij hoeft het niet zo nodig, die koppeling van mijn gebruikersaccount met al mijn zoekacties in de grote G.

Maar ik gebruik Blogger om te bloggen en gmail om te mailen en ik ben daarom vaak ingelogd bij Google. Vanaf het moment van inloggen worden al mijn tussentijdse zoekacties (en dat zijn er nogal wat) dus ook geregistreerd op die account. Onvermijdelijk. Continu in- en uitloggen en wisselen van accounts raak je immers ook snel beu.

En zo kon het gebeuren dat ik net opeens iets zag onder mijn standaard zoekresultaten: een koppeling met de titel ‘noteren’, die je leidt naar Google Kladblok. Dat is een dienst waarvan ik wel al gehoord had, maar waar ik nog nooit naar had gekeken.
Maar makkelijk dat het is! Als een zoekresultaat je bevalt klik je even op de koppeling en voila: de site, het citaat, of wat dan ook, wordt automatisch opgenomen in je kladblok. Daar kun je er direct (of later) bewerkingen aan toevoegen en het document eventueel exporteren naar Google Docs. Kladblok heeft ook een extensie voor Firefox.

Je moet het even proberen om de meerwaarde te onderkennen. Het is ideaal voor mensen die literatuuronderzoek doen op internet. Ik weet nog goed hoe ik soms aanmodderde met alle sites die ik vond tijdens de studie IDM. Kladblok had me in die tijd bijzonder goede diensten kunnen bewijzen.

Het aantal Google-diensten waarvoor ik, als zbdigitaal, ben geregistreerd bedraagt inmiddels 13. Zie de afbeelding. Google heeft me mooi in de tang.

Ik zoek altijd graag naar alternatieven. Maar het moet gezegd: Google levert gewoon hele goede diensten, die ook nog eens goed op elkaar aansluiten. Ze zorgen ervoor dat ik minder keuzes hoef te maken, dat ik net iets minder hoorndol wordt. Dat ze daarmee ook veel over mijn online gedrag te weten komen neem ik daarbij voor lief. Het einde is nog lang niet in zicht, en andere partijen doen precies hetzelfde, alleen wat minder groots en transparant.

Hoe dan ook: Google Kladblok is het waard om uitgeprobeerd te worden.

Speel! Daar word je wijzer van!

@

9 Reacties

 1. Remco schreef:

  Da’s een fijne. Handig als je een blogje aan het maken bent. Bedankt voor de Tip!

 2. Daan schreef:

  Bewaar je alleen je eigen blogposts via Delicious? Of ook andere weblogberichten? Ik bewaar alles via Connotea, of het nu weblogberichten of favorieten zijn dus ik vraag me af wat de meerwaarde zou kunnen zijn om ze apart te archiveren.

  iGoogle ga ik natuurlijk niet gebruiken, de i is gejat van Apple 😉

 3. Jan Tweepuntnul schreef:

  Ik gebruik de Firefoxextentie al een tijdje. Erg handig om stukjes tekst die ik wil onthouden op te slaan voor later. Precies dat wat ik zo mis bij boeken:-) Op de ÊÊn of andere manier doe ik helemaal niets meer met favorieten. Ik heb een stuk of 10 veel gebruikte url’s in de Bladwijzerwerkbalk staan. Voor de rest alleen nog Netvibes. Meer kan ik niet aan:-)

 4. @ van Ess: you’re welcome

  @ Daan: geen meerwaarde maar ooit begonnen daar en DEL. is wel wat groter. Maar aanvankelijk was back-uppen de aanleiding idd.

  @ Jan:
  Snoeien en sanere is een groot goed. Er is veel van alles.
  Bovendien word je oud :-))

 5. Jan Tweepuntnul schreef:

  @Edwin: wie? jij of ik:-)

 6. Laten we hopen allebei ^^

 7. En anders kun je altijd nog voor het hectische Zap Reader gaan 🙂

  //www.zapreader.com/

 8. Ron Wessels schreef:

  Edwin,

  Grappig dat jij dit Google-product nog niet kende! Ik werk er al bijna een jaar mee (na een korte periode Blogmarks) en gebruik het vooral om alle nieuwtje op het vakgebied te inventariseren. Nog niet zo lang geleden is er een NL-versie uitgekomen en is dit product uit de Beta-fase gekomen. Sindsdien heeft Google kladblok een veel betere ‘look and feel’gekregen is het bijvoorbeeld gemakkelijk om berichten van de ene naar de andere map te verplaatsen. De zoekfunctie is trouwens ook erg handig als je net als ik bijvoorbeeld al zo’n 30 kladblokken hebt gemaakt. Echt een aanrader dus. Het enige nadeel is dat je de notities geen tags kunt meegeven.

 9. Ha Ron!

  Geloof het of niet maar heel soms mis ik wel eens mooie dingen 🙂

  Bedankt voor de aanvulling iig. Ik ga er ook zeker meer gebruik van maken. Blijven streven naar een optimale informatiehuishouding he…

  Edwin

Reageer