clear

zoeken

search

Computercompetenties voor de openbare bibliotheek

01 mei 2007


Librarian in Black voorziet ons van een nuttige link naar een PDF-bestand van Webjunction. Die site omschrijft hun missie als volgt:

“WebJunction is a cooperative of library staff sharing and using online resources that enable us to identify and embrace appropriate technologies and apply them to our daily work.”

Ik vind het genoemde document nuttig omdat ik mezelf goed kan vinden in de competenties die hierin zijn vastgesteld. Aan bod komen onder meer: basiskennis van hard-en software, begrip van internet, web 2.0 en bibliotheek 2.0 en kennis van zaken als bestandsbeheer.

Het is voor iedere inlichtingenmedewerker nuttig om te kijken of hij of zij al deze competenties heeft. De term ‘computervaardigheden’ ligt beter in de mond dan ‘computercompetenties’, maar het begrip competenties omvat veel meer dan vaardigheden alleen. Dat weet ik nog wel van mijn eindrapport IDM, dat ook betrekking had op ‘digitale competenties’ van inlichtingenmedewerkers.

Loop het lijstje eens na voor jezelf en noteer de dingen die je nog zou willen leren en houd voor ogen dat het helemaal geen schande is om te erkennen dat je bepaalde onderdelen nog niet onder de knie hebt. Er zijn altijd collega’s die het je graag willen bijbrengen!

De site Webjunction heeft overigens nog veel meer te bieden, net als het jonge weblog van The Library of Congress, waar LIB ook naar verwijst. Het is inderdaad een goede ontwikkeling dat een bibliotheek met zoveel aanzien de meerwaarde van blogs onderkent.

@

2 Reacties

  1. Heb je er mooi nog een extra competentie aan toegevoegd: the ability to overcome ones fear to ask questions when one feels ignorant 😉

  2. En dat is best een belangrijke 🙂

Reageer