clear

zoeken

search

Workshops over bibliotheek 2.0: indrukken van collega’s

25 maart 2007


Weblogs, wiki’s en andere ‘2.0-tools’ zijn bij veel bibliotheekmedewerkers nog niet bekend maar daar wordt wel aan gewerkt. Het is leuk om af en toe een glimp op te vangen van workshops en cursussen waarin deze materie aan bod komt en om dan te zien wat de eerste indruk is van deelnemers.

Voorbeelden van zulke cursussen en workshops zijn onder meer te vinden bij Rob Coers, op zijn CIT Cursusblog en bij Gerard Bierens, op zijn workshopblog voor medewerkers van de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Vorige week zag ik dat men bij de Haagse Bibliotheek (DOB) ook workshops digitaal inlichtingenwerk verzorgt, waarbij onder andere moderne communicatie aan bod komt. Het is interessant om te lezen wat collega’s vinden van biblioblogs in het algemeen en zbdigitaal in het bijzonder. Altijd leerzaam!

Het is wel opvallend dat de meerwaarde van blogs vaak het grootste discussiepunt is tijdens workshops. Die wordt natuurlijk ook niet meteen duidelijk bij een bezoek aan een homepage van een weblog en je kunt niet verwachten dat iedereen meteen gaat graven in je blogarchief of zoekfunctie.

Daarom haal ik hier toch nog eens drie oudere posts aan die ingaan op de toegevoegde waarde van een biblioblog, zowel in persoonlijke als algemene zin:

 1. Een half jaar bloggen voor de ZB
 2. zbdigitaal bestaat een jaar
 3. De toegevoegde waarde van weblogs

Misschien heeft iemand iets aan deze kleine handreiking…

@

3 Reacties

 1. Daan schreef:

  Die vraag werd mij laatst ook gesteld door een collega van een andere hogeschool. Wat ik er nu persoonlijk van opstak en daarbij ging het vnl. om de Fontys mediatheekweblog. Ik vind dat altijd erg moeilijk omdat je de meerwaarde niet zomaar kunt uitleggen (of ik kan het gewoon moeilijk verwoorden, dat kan ook) maar dat het meerwaarde heeft is mij vooral in het laatste jaar duidelijk geworden. Niet dat ik met alle dingen/ontwikkelingen waarover ik lees en waarover ik zelf schrijf meteen iets doe maar er blijft altijd iets van hangen. Die meerwaarde merk je pas na een tijdje en het heeft mij in ieder geval geval een beter inzicht in mijn beroep maar ook in mezelf en wat ik wil in dat beroep opgeleverd. En tot nu toe met positief resultaat.

  Zolang ik het leuk vind blijf ik bloggen en blogs lezen! En dat je dan af en toe ook nog eens een blogger in levende lijve ontmoet is extra leuk 🙂

  Cheers,
  Daan

 2. Christian schreef:

  Hallo Edwin, toevallig had mijn vorige berichtje op mijn eigen blog ook een wat evaluatieve – klinkt goed, maar weet niet of het bestaat – insteek. Ik ben natuurlijk pas begonnen met bloggen, maar herken al wel wat in jouw ervaringen.

  Trouwens, ook goed om die oude posts nog eens op te poetsen door naar ze te linken! Voor een archivaris lees ik eigenlijk (te) weinig oud nieuws… 😉

  Bij deze in ieder geval een reactie, just to please the stats. Ik vind trouwens dat er behoorlijk gereageerd wordt op jouw blog hoor! < jaloerse blik >

  Christian

  (Kende overigens de blog van mijn Zeeuwse archiefcollega’s niet, maar het initiatief is al snel gestrand, lijkt het.)

 3. Hoi

  Leuk om te lezen dat jullie een beetje dezelfde ervaringen hebben.

  Reacties zijn altijd een beetje afhankelijk van het type post volgens mij maar altijd leuk om te krijgen!

  Dank!

Reageer