clear

zoeken

search

RSS-feeds filteren op trefwoord met de OnePipe bookmarklet

20 maart 2007


Ria Smith attendeerde mij op een hele nuttige tool: de OnePipe Bookmarklet van Marjolein Hoekstra, van CleverClogs.

Dit programma maakt gebruik van Yahoo Pipes en is alleen geschikt voor Firefox (die browser kun je desgewenst downloaden via de link rechtsonder op dit blog). Je moet er wel voor zorgen dat de bladwijzerwerkbalk van Firefox is ingeschakeld (dat kun je doen via menu-Beeld-werkbalken). Vervolgens sleep je deze link (een javascriptje) naar die werkbalk en het programma is geactiveerd.

Maar wat is er nu zo nuttig aan deze tool? Welnu, je kunt er rss-feeds mee personaliseren en filteren. Normaal gesproken abonneer je jezelf op een feed en krijg je automatisch alle geplaatste berichten te zien in je feedreader of persoonlijke startpagina. Maar hoe vaak komt het niet voor dat je alleen geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp?

Met OnePipe ga je naar een blog of website naar keuze en klik je vervolgens op de OnePipe bookmarklet. Er verschijnt dan een schermpje waarin je een zoekterm kunt ingeven. Ik probeerde het uit op zbdigitaal met de zoekterm ‘bibliotheek’. Ik werd vervolgens naar de website Grazr geleid, waar de gewenste feed in beeld verscheen. Die voegde ik toe aan Netvibes en jawel: ik krijg in die feed nu alleen die blogposts te zien waar de term bibliotheek in voor komt.

Geniaal! Er zijn genoeg weblogs die net iets te vaak schrijven over zaken die mij niet echt interesseren. Dat kan ik nu mooi wegfilteren. Ik dank Ria daarom hartelijk voor de tip. Informatiebemiddelaars zijn dol op goed werkende filters!

Lifehacker bombardeerde de tool tot ‘Download of the Day‘.

@

2 Reacties

  1. Daan schreef:

    Werkt het ook met soortgelijke termen dan? Bibliotheken bv? En wat als je alleen library gebruikt in je stuk? Dan moet je dus heel veel zoektermen opgeven.

    Enne, ik zal de term bibliotheek voortaan iets vaker gebruiken in mijn stukjes 😉

  2. Ja hoor, het werkt met alle termen maar een combinatie liet het vooralsnog afweten.
    Het is vooral handig als je zoekt op die specifieke termen.

    Je kunt natuurlijk ook goed hebben dat mensen heel andere termen dan ‘bibliotheek’ zoeken 🙂

Reageer