clear

zoeken

search

De encyclopedie van misvattingen

02 maart 2007


Zo nu en dan pluk ik de ‘Encyclopedie van misvattingen‘, van Hans van Maanen, uit mijn boekenkast voor een heerlijk uurtje non-lineair lezen. Het staat boordevol trivia en weerleggingen daarvan en daar krijg ik niet snel genoeg van.

Dacht je bijvoorbeeld dat Nero viool speelde terwijl Rome in brand stond? Dat we 1 april ‘vieren’ omdat Alva op die datum Den Briel verloor? Geloof je nog steeds dat het Hitler was die Duitsland voorzag van de Autobahn? Dat je blind kunt worden als je op je stuitje valt? Dat het je milt is die steekt, als je hardloopt? Dat Multatuli beweerde dat Barbertje moest hangen? Dat ‘Xmas’ vulgair Amerikaans is voor ‘Christmas’?

Het zijn allemaal misvattingen en het boek van van Maanen staat er helemaal vol mee. Het is eigenlijk een prachtig naslagwerk voor mensen die meewerken aan Al@din; het zijn immers dit soort wetenswaardigheden waar klanten vaak vragen over stellen en maar al te vaak blijkt gevonden informatie…te berusten op misvattingen.

Op misvattingen.nl vind je een aantal voorbeelden. Op de site van van Maanen vind je ook nog een overzicht van door hem gepubliceerde artikelen. Sommige zijn alleraardigst, zoals de ‘zeven experimenten van een warhoofd‘ en ‘Het klein lexicon van de opspraak‘, waarover van Maanen schrijft:

“Ongeveer 63,6 procent van wat er in de kranten staat is onzin. Onder de dekmantel van exacte cijfers en het mom van wetenschap is ook dit jaar weer de nodige flauwekul beweerd en zijn ons eten en drinken in opspraak geraakt. Kippen en Coca-Cola, maar ook mobiele telefoons en de derdegeneratiepil stonden ter discussie. Een overzicht van alle zin en onzin, met tegengif.”

Leuk leesvoer!

@

4 Reacties

 1. Marina .... schreef:

  Heel fijn om de geest scherp te houden. Ik zet d’r op mijn verjaardagsverlanglijst!

 2. Jan * schreef:

  Ik zag vandaag in de boekhandel het boek Freakonomics van Steven D. Levitt en Stephen J. Dubner. Heb alleen de flaptekst gelezen en het op m’n wishlist gezet. Die misvattingen doen me daar een beetje aan denken.

 3. Anoniem schreef:

  Via google books is misvattingen grotendeels (helemaal?) in te zien.

  //tinyurl.com/2pjdjq

Reageer