clear

zoeken

search

Zoekmachine CrossEngine maakt metazoeken weer interessant

10 februari 2007


Ik weet het, ik weet het: de informatiesneeuwbal rolt in razend tempo de berg af en groeit gestaag en op dit moment heeft bijna iedereen wel genoeg aan de zoekkunstjes van Google.
Ik moet toegeven dat ik in 80 % van de gevallen ook niet verder ga: bij Google is je zoekzucht nu eenmaal snel verzadigd.
Ik probeer van tijd tot tijd nog wel alternatieven uit en ben dan soms erg enthousiast, zoals vorig jaar juli over de inmiddels weer fors ingekrompen A9-machine van Amazon of in december, over het prachtige Ask X.

Maar in de dagelijkse praktijk komt het er meestal niet van om die zoekmachines ook daadwerkelijk aan te wenden. Je hebt te weinig tijd of je vindt in die beperkte tijd al meer dan genoeg met Google. Berichten over de vele alternatieven lees je hooguit diagonaal. Je hoopt oprecht dat Google eens een beetje concurrentie krijgt maar levert zelf ook je bijdrage aan het monopolie. Wat een paradox!

En om in al die gewone zoekmachines tegelijk te zoeken zijn er dan ook nog eens de vele meta-zoekmachines.
Het lijkt alweer zo lang geleden dat ik die nog actief gebruikte. Het zal in 2001 geweest zijn. Ik werkte net twee jaar bij de Zeeuwse Bibliotheek en was tweedejaars IDM. Collega’s die alleen zochten met machines als AltaVista keek je meewarig aan: meta moest het zijn! Copernic was het helemaal, dat was voor de profs! En dan natuurlijk de volledige versie, de halfbakken webversie was voor zoekmietjes.
Ik weet nog goed dat ik per ongeluk doch trots ‘de crack‘ voor die pro-versie verspreidde in de klassikale yahoo-group: de juf kon niet anders dan gedogen, ze had ‘m zelfs immers ook gretig gedownload. Ethiek week voor zoekzucht.

De opkomst van Google maakte me echter meta-moe. Copernic verwerd tot ongebruikt bureaublad-icoon. En alternatieven heb ik sindsdien nooit meer echt een kans gegeven.

Vandaag heb ik besloten dat ik nieuwkomer CrossEngine wel een kans ga geven. Mooi is ‘ie niet maar wel razendsnel. En ik vind het heel knap hoe men in deze sobere interface zoveel andere zoekmachines heeft kunnen integreren. Dat maakt dat je zoekresultaten razendsnel kunt vergelijken.

Bovenin het scherm bevindt zich een rijtje tabbladen waarmee je kunt aangeven waarin je wilt zoeken of naar wat. Kies je bijvoorbeeld voor ‘images’, krijg je vervolgens een hele reeks knoppen, van Google tot Flickr, van Yotophoto tot Photobucket. En op dezelfde manier kun je dus ook zoeken in blogs en websites, in nieuwsbronnen en video-sites of in web 2.0-sites of naslagwerken.
Dit maakt mijn Firefox-extensie ‘CustomizeGoogle‘ in een klap overbodig!

En je kunt deze zoekmachine ook nog eens personaliseren. Ik koos ervoor om mijn Netvibes eronder te hangen. Dat ziet eruit als in bovenstaande afbeelding. Als je nu nog niet bent geregistreerd bij Netvibes ziet het er zo uit.
Ik ga deze coole combi instellen als startpagina. Sterker nog, dat heb ik al gedaan. In een enkele pagina komt alles wat voor mij en m’n werk relevant is samen: de blogosphere in feeds via Netvibes, de rest van het web wacht om gevonden te worden via CrossEngine.

Opeens vraag ik me af waar de uitdrukking ‘in je nopjes zijn’ vandaan komt. Hoe merkwaardig! Welnu:

“Maer sie wat schoonder verw dat op mijn koonen leyt.
Hoe net dat ick gekleedt, hoe braef ick in de noppen,
Hoe ‘k in de plunje ben”

Meer informatie over CrossEngine:

@

5 Reacties

  1. Marina .... schreef:

    Deze Meerzoekmachine heeft mij té veel mogelijkheden (word ik onrustig van). Doe mij maar Zuula! Ik denk maar zo: Als ik d’r na vier góede zoekmachines nog niet ben, dan moet ik mijn zoekstrategie misschien herzien ;-).

  2. Tsja,

    Het is voor iedereen weer anders he. Met mogelijkheden is het als met een zak snoep: het is de kunst om niet alles tegelijk op te eten: anders wordt je misselijk. Maar het is o zo verleidelijk soms.
    Zuula ziet er inderdaad mooi uit. Het is sowieso al mooi dat je ook andere machines gebruikt!

    Toen ik het tabblad ‘afbeeldingen’ zag in CrossEngine, moest ik wel even aan je denken ^^

  3. Gerard schreef:

    Je kunt CrossEngine van alles noemen, maar het is zeker geen metazoekmachine. Méérzoekmachine komt dichter in de buurt, want de zoekopdracht wordt telkens maar in één zoekmachine uitgevoerd, en telkens opnieuw wanneer je een andere kiest.

    Dat lijkt handig, maar wat moet je met zo’n overdadig aanbod aan zoek-interfaces? Na verloop van tijd zul je waarschijnlijk snel weer terugvallen op die enkele zoekmachines waarvan de resultaten je bevallen. De rest fungeert dan alleen nog als beeldvulling.

    Mijn tip voor metasearch: clusty.com

  4. Daar zeg je zo wat!

    Toch vind ik het persoonlijk wel degelijk handig. Niet om nog meer resulataten te krijgen, maar juist om de verschillen te bekijken. Normaal gesproken kom je daar niet aan toe. Als ik nu een fotootje zoek kan ik in veel verschillende bronnen kijken. En dat doe ik liever een voor een dan in allemaal tegelijk.

    In de dagelijkse praktijk zal het gewoon google blijven, daar niet van…maar als ik wil ‘meerzoeken’, dan toch voorlopig deze!

  5. Max schreef:

    Mischien dat //www.fastcode.nl dan ook wel aardig vindt..

Reageer