clear

zoeken

search

Spore simuleert verleden en toekomst van het leven

04 februari 2007


Er verschijnen jaarlijks duizenden nieuwe games op de markt en het valt niet altijd mee om goed geïnformeerd te blijven op dat gebied. Dat de game Spore tot op heden aan mijn aandacht was ontsnapt, verbaast me achteraf echter wel. Nu ik op zoek ga naar achtergrondinformatie valt me op dat er al waanzinnig veel aandacht aan is besteed in zowel de oude als nieuwe media. De game heeft zelfs al prijzen gewonnen in 2005 terwijl de lancering pas zal plaatsvinden in het najaar van 2007.

Ik kwam Spore op het spoor in het laatste hoofdstuk van Smartbomb. De beschrijving intrigeerde me nogal. Het spel is het meest recente project van Will Wright, de man die ook verantwoordelijk is voor zeer populaire titels als Sim City en The Sims.

Het is onmogelijk om hier een complete beschrijving te geven van het spel maar op Wikipedia krijg je al een aardige indruk. Het bovenstaande filmpje is een wat oudere presentatie van de game. Het filmpje duurt maar liefst een half uur maar laat wel goed zien hoe veelomvattend dit spel is: het bestrijkt de hele evolutie, zelfs de toekomst ervan.

Je begint als microscopisch klein, eencellig wezen en je evolueert vervolgens zover dat je uiteindelijk volledig interactief door het universum kunt reizen. Je doorloopt alle fases van de evolutie! Van bacterie tot galactische ‘god’.

Het meest bijzondere aan het spel is dat het verloop ervan helemaal afhankelijk is van de keuzes die de speler maakt. Hij kan zich ontwikkelen tot hagedis en mensaap en uiteindelijk stranden in een stad die zich richt op een florerende economie of juist op oorlogsvoering. Als je eenmaal zo ver bent dat je kunt reizen in de ruimte kun je op zoek naar andere planeten met intelligent leven en die negeren, koloniseren of elimineren. En wat je ook kiest…de software reageert op die keuzes zonder daartoe geprogrammeerd te zijn: het past zich erop aan.

En zo kom ik weer uit bij de emergentie waar ik een maand geleden over schreef. De verbanden worden vanzelf duidelijk.

Ik zie uit naar dit spel. Dit is inderdaad een nieuwe benadering van games. Het wordt naar een volgend en hoger niveau getild. Dit is meer dan een simulatie van de evolutie….

..het is de verbeelding van revolutie!

@

3 Reacties

  1. 2nd 😀
    Erg leuk filmpje trouwens.
    Het geeft perfect weer wat je zoal kan gaan doen en ik ben er alvast enthousiast over geworden.
    Nog een game extra voor op het waslijstje 😉

Reageer