clear

zoeken

search

De Nationale Voorbeeldbibliotheek?

12 februari 2007


Via de bibliotheek-innovatie pagina kwam ik terecht op de website van de Nationale Voorbeeldbibliotheek. Daar is in het verleden vast veel aandacht aan besteed maar dat nieuws is mij dan volledig ontgaan. De titel maakte me in ieder geval erg nieuwsgierig. Aanvankelijk dacht ik dat ik hier te maken had met een niet-bestaande bibliotheek maar een beetje doorklikken leerde me dat deze bibliotheek wel degelijk bestaat: het gaat om de Openbare Bibliotheek Haarlemmermeer.

Nu moet ik zeggen dat ik het initiatief om kennis te delen heel goed vind. Via het menu kun je bladeren door verschillende ingangen, zoals ‘zelfservice’ en ‘automatisering’ en daar wordt dan iets meer verteld over de achtergronden en opgedane ervaringen bij de invoering van bijvoorbeeld de ‘cashless library’, iets waarvan we in de ZB hopen dat we er dit jaar ook mee kunnen gaan werken.

So far so good. Maar als ik via een link doorklik naar de website van de bibliotheek zelf mis ik daar wel veel dingen. Het is niet mijn bedoeling om daar nu over te oordelen maar het 2.0-aspect ontbreekt en de content ontstijgt het gemiddelde nu ook niet direct. In die zin vind ik dan toch dat de titel de lading niet helemaal dekt.
Toegegeven: het is een kek gebouw, dat een hoop mooie plaatjes (wel zonder mensen) oplevert en Haarlemmermeer is goed bij als het gaat om zelfservice etc.
Maar het is wel een eretitel, ‘voorbeeldbibliotheek’; m.i. hoort daar ook een voorbeeldwebsite bij maar die hebben ze wat mij betreft in Delft, niet in Haarlemmermeer.

Maar wie weet komt dat nog? Dan kom ik wellicht ook meer verwijzingen tegen in de blogosphere. Ik vond er nu slechts twee, op een eenvoudige zoekactie: van Jan en Ria.

Trouwens ook best leuk: een ‘echte’ nationale voorbeeldsite in het leven roepen die kan fungeren als speeltuin voor alle bibliotheken in Nederland, geheel volgens het wiki-concept (iedereen kan content aandragen en toevoegen). Lijkt me wel interessant om te zien wat er dan aan ideeën loskomt. Je zou er mooi de vergadercultuur mee kunnen omzeilen…

Maar goed, je komt nog eens wat tegen op een laffe vrije februari-maandag.

@

De foto is afkomtig uit de fotogallerij op genoemde website.

7 Reacties

  1. Jan * schreef:

    Je kunt op diverse websites ook titels kopen toch? Wellicht ook die van Nationale Voorbeeldbibliotheek:-)
    Laten we in godsnaam maar zelf die “voorbeeldsite” in elkaar sleutelen. Zoals Rob Bruynzeels al zei: ff de 2.0 koppen bij elkaar steken. Mijn hulp heb je.

  2. Ja leuk! Als nu iemand de basis kan en wil leggen (met Joomla bijvoorbeeld), stel ik me beschikbaar voor heeel veel tekst, knutselwerk en zoekmachine-optimalisatie. Met alle plezier. Koppeling naar biblioblogs.nl erbij, een open source catalogus, een wiki met goede ervaringen….een open vraag en antwoord-syteem, mooie filmjes, foto’s en widgets….

    De lijst met mogelijkheden is lang!

  3. Jan * schreef:

    Klinkt bijna als 3rd life:-) Ken jij zo’n joomlaknutselaar?

  4. Ik weet dat Rob Coers ermee werkt maar hoever zijn kennis reikt weet ik niet. Misschien vind Jaap het ook wel interessant?
    Maar ze zijn ook behoorlijk druk, beide heren!

  5. Rob schreef:

    Ik doe graag mee, want ik vind het wel belangrijk om de snufjes waar we het allemaal zo graag over hebben, eens werkelijk in een fictieve bibliotheeksite te kunnen laten zien.
    Joomla is daar m.i. wel een prima tool voor, vooral ook vanwege het enorme aanbod aan uitbreidingen. En niet vooral open source!

  6. Volgens mij moeten we eens een keertje wat gaan drinken met een clubje. Sowieso wel eens leuk!

Reageer