clear

zoeken

search

Amerikaanse universiteiten over Open Access

28 februari 2007


Een maand geleden kwam Open Access in relatie tot bibliotheken kort aan de orde.

Nu lees ik op Peter Suber’s Open Access News een opmerkelijk bericht: de Association of American University Presses (AAUP) heeft een verklaring over Open Access gepubliceerd. In deze verklaring (PDF) wordt uiteengezet welke voordelen OA heeft, maar ook wat de omschakeling naar dit model voor negatieve gevolgen kan hebben.

De AAUP onderkent het bestaan van de zogenaamde ‘Gift Society’ maar wijst er terecht op de universitaire uitgevers de laatste jaren juist werden gestimuleerd om zich meer richting commercie te bewegen. Dan is 180 graden kantelen niet zonder risico en behoeft inderdaad meer onderzoek. Bibliotheken worden ook gevraagd om mee te denken.

Bibliotheek: Beinecke

@

Update 01-03-2007: De Nederlandse Universiteiten gaan nog wat verder dan de Amerikaanse en spreken zich uit voor Open Access.

4 Reacties

 1. Wow!ter schreef:

  Die periode van abonnementen naar publicatie finciering, wanneer je het over een 180 graden koerwijziging hebt, zal zeker niet over rozen gaan.

  wat een imposant bibliotheek interieur zeg.

  Wouter

 2. Ja daar zou ik ook wel eens willen loeren, in dat gebouw. Ook hele bijzondere boeken daar, als je het mij vraagt…

 3. Anoniem schreef:

  Ter info, de update staat wel in Netvibes maar bovenaan de post staat nog gewoon de oude publicatiedatum en tijd. Het is maar dat u het weet want echt belangrijk is het natuurlijk niet…

Reageer