clear

zoeken

search

Smartbomb, een andere kijk op de gamewereld

31 januari 2007


Eigenlijk vroeg ik het boek alleen maar aan bij de bibliotheek Theaterwetenschap van de UvA omdat het over gaming gaat en ik het nog niet kende. Het zei me verder niets.
Ik heb er geen spijt van!

‘Smartbomb’ (2005), van het echtpaar Heather Chaplin en Aaron Ruby is een van de beste boeken die ik tot nu toe heb gelezen over de gamewereld. ‘Game over’, van Sheff, over de geschiedenis van Nintendo, is nog altijd mijn favoriet, maar Smartbomb rolt zo de top vijf binnen.

De auteurs hebben nu eens niet gekozen voor de standaard invalshoek, namelijk het belichten van de positieve of negatieve aspecten van gaming. Nee, Chaplin en Ruby beschrijven de wereld van games van binnenuit en laten de lezer kennismaken met zowel software-ontwikkelaars als spelers. De karakterschetsen zijn prachtig en terwijl je opgaat in de levens van deze mensen leer je ondertussen alles over de geschiedenis van afzonderlijke genres en gaming in het algemeen, over de gang van zaken tijdens grote toernooien en de totstandkoming van bijvoorbeeld het oerspel Doom.

Het is heerlijk om een inkijkje te krijgen in de beleefwereld van mensen als Shigeru Miyamoto, John Carmack en Will Wright. Wright bijvoorbeeld is de bedenker van SimCity, de moeder aller ‘God Games‘. En als je denkt dat er over game-ontwikkelaars niet veel interessants valt te melden heb je het mis. Wright en Miyamoto zijn mensen die vele disciplines verenigen in een spel. Naast een ongekende fantasie en creativiteit beschikken zij ook over inzichten in materie die mij nogal boven de pet gaat. Ik lag met open mond een verslag te lezen van een gesprek dat Wright in 2003 had met Philip Rosedale, de bedenker van Second Life.
Zeer interessant allemaal. En het boek ‘Emergence‘ had ik net uit. Laat dat nu precies aansluiten op het interessegebied van Wright!

Dit boek is zeer de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de wereld achter de games. Eigenlijk is het dan verplichte kost.
Meer informatie vind je via de Amazon-link en via het lemma in Wikipedia vind je de links naar reviews, interviews en de officiële site (die op het moment van schrijven overigens uit de lucht is).

@

Reageer