clear

zoeken

search

De gezichten achter weblogs

22 januari 2007


Een paar jaar geleden nog maar grensde mijn voorzichtigheid met het achterlaten van persoonlijke informatie op het web aan het paranoïde. Sinds ik blog is die voorzichtigheid alleen nog terug te vinden in mijn gebruik van webmail en anonieme accounts bij internetdiensten. Toen ik, in het kader van de openheid en transparantie, eenmaal mijn naam onder berichten plaatste, vond ik al snel dat een foto dan ook niet veel meer uitmaakte. Een goede zoeker kon toch wel al afbeeldingen online vinden. En ook al heb ik er regelmatig mijn twijfels bij gehad, er is eigenlijk geen weg terug meer.

Nu is het schijnbaar typisch iets van mijn generatie (en die daarvoor) om daar moeilijk over te doen. Anno 2007 volstaat een kort bezoek aan een willekeurige profiel- of datingsite om te beseffen dat het tegenwoordig gekker is als je geen foto bij je profiel plaatst dan andersom. Het is een wereld van contrasten, waarin aan de ene kant de roep om privacy steeds groter wordt en aan de andere kant velen kiezen voor publieke zichtbaarheid.

Ik hink ook op twee gedachten maar ging ook in het geval van het project Het gezicht achter de weblog overstag. Gewoon omdat ik het een leuk initiatief vind. Het project is gebaseerd op een internationale variant, 2000 bloggers.

Maar het project kan nog wel wat aanmeldingen gebruiken. Ik ontwaar vooral weinig dames (of bloggen die simpelweg minder in Nederland?). Vandaar dat ik er aandacht aan besteed. Als je naam en foto toch al zijn te vinden online….

@

6 Reacties

 1. Danniëlle schreef:

  Als een van die dames wil ik daar wel even op reageren. Ik wilde me gisteren opgeven maar dit kan blijkbaar alleen als je ook een foto van jezelf op je weblog hebt staan en dat heb ik niet. Niet meer trouwens, want tot mei 2006 heeft er wel altijd een opgestaan. Van zowel Karel als Willem heb ik al via mail uitleg gehad waarom die regel is ingesteld maar Karel wilde eveneens best een uitzondering maken.

  Ik had er nog een post aan willen wijden maar tijdgebrek weerhield me daarvan. Als mensen willen weten hoe ik eruit zie geef ik ze overigens genoeg mogelijkheden op mijn weblog (klik de Flickr badge maar eens aan) en verder vind ik dat ik al genoeg persoonlijke informatie geef (wat ik lees, luister, waar ik de komende maanden overal te vinden ben). De argumenten vind ik prima maar het gaat me te ver om alleen voor dit iniatief een foto van mezelf op mijn blog te plaatsen.

  En dat heeft niets met privacy te maken, ik was het gewoon zat om tegen mijn eigen foto aan te kijken en nu past het ontwerptechnisch niet 🙂

 2. Anoniem schreef:

  Je hebt geluk, ik wist nog wel een mooie foto van je op een niet nader te noemen site. Moet je trouwens even op kijken, ene M.A. te M wordt op het moment gedold…

 3. Dat filmpje is mooi ja 🙂

 4. ria schreef:

  Jawel, ik heb je advies opgevolgd. Ik sta d’r op, maar hopelijk onherkenbaar.

 5. Anoniem schreef:

  Ik wil geen foto op mijn weblog, het gaat tenslotte om de inhoud en niet om hoe ik er uit zie. Enne ik vind het wel grappig dat sommige lezers denken dat ik een man ben 😀

  Dus voor mij geen plaatsje tussen de NL bloggers. Trouwens volgens mij zijn er voldoende vrouwen die bloggen hoor! Hier hebben er al drie gereageerd… en hoeveel man?

  M.

 6. Het is geen aanval, dames. Het is geen aanval. Het was een vraag 🙂

Reageer