clear

zoeken

search

Anderen online: zoekzegen of zoekvloek?

04 augustus 2006


Dagelijks schieten er tientallen nieuwe internettools en sociale websites voorbij in de RSS en de meeste daarvan markeer ik direct als gelezen. Veel van hetzelfde en in sommige gevallen wordt de toegevoegde waarde nog niet eens duidelijk als je jezelf aanmeldt voor een dienst. Er zijn veel variaties op een beperkt aantal thema’s…

Vandaag heb ik er weer eens eentje uitgevist die wel mijn aandacht heeft maar me eveneens doet twijfelen: Others Online.
Veel socialer kun je software niet bedenken op dit moment: met OO krijg je de beschikking over een toolbar waarmee je op basis van een door jou opgesteld zoekprofiel, inzicht krijgt in gelijkgestemde gebruikers die zoeken naar dezelfde informatie als jij zelf. Als je wilt kun je OO zelfs contact laten leggen via Instant Messaging. Dat is natuurlijk een prachtig idee: het stelt je namelijk in staat om in korte tijd je sociale netwerk uit te breiden en kennis te maken met mensen die hetzelfde soort werk hebben als jij, of dezelfde interessegebieden in ieder geval. Daardoor wordt je ook in staat gesteld te leren van derden en vice versa: jij kunt je ervaringen ook weer overdragen aan anderen..

Maar de twijfel slaat ook meteen toe. OO claimt weliswaar dat zijn niets ‘evils’ installeren en uit de bespreking op Battelle’s Searchblog maak ik op dat je de cache van Others Online ook kunt wissen, maar toch komt dit soort software ook in de grensgebieden van de online privacy.
Maar ik ben toch al verloren, heb ik wel eens het gevoel. Vanaf 1997 heb ik altijd vele anonieme gebruikersnamen gevoerd op het web en was ik eigenlijk niet te traceren via google. Maar sinds het bloggen is daar niets meer van over en zijn zelfs foto’s eenvoudig te vinden. Wat je noemt een veranderende staat van bewustzijn. En je kunt veel voordelen hebben bij het vastleggen van zoekprofielen- en paden, zoals ook wel duidelijk wordt als je Amazon’s A9 gaat gebruiken. Het geeft zoeken een compleet nieuwe dimensie.

Maar ten koste waarvan? Eerlijk gezegd weet ik dat niet meer zo goed. Ik moet daar nog eens rustig over nadenken eigenlijk. Je kunt zaken natuurlijk wel scheiden. Als je regelmatig werkt op verschillende pc’s zijn gebruikersnamen niet zomaar te herleiden tot je ip-adres. En naast het profiel ‘zbdigitaal’ en/of ‘Edwin Mijnsbergen’ kan ik natuurlijk nog steeds gebruik maken van vele anonieme namen, in welke gemeenschap dan ook. Een virtuele scheiding van werk en privé.

Alsof dat er nog toe doet trouwens. Die scheidslijn ben ik ook al geruime tijd kwijt, heb ik wel eens het gevoel :-/
Soit.
Ik houd Others Online vooralsnog maar even in het achterhoofd. De beslissing volgt later wel….

“To see the world in a grain of sand,
and to see heaven in a wild flower,
hold infinity in the palm of your hands,
and eternity in an hour.”

-William Blake-

@

3 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Ik klik niet eens meer door, ik weet genoeg. Hou het amper bij en vind het voorlopig wel even voldoende. Kreeg gisteren een uitnodiging voor Windows Live Space en daar heb ik ook niet eens naar gekeken. Sowieso vloeken in de kerk voor een Apple fanaat 🙂

    Wat ik me dan wel weer afvraag waarom je dan toch besloten hebt om ineens onder je eigen naam te bloggen? En dan meteen bam, met je achternaam erbij. Ik ben niet zo achterdochtig maar op mijn weblog gebruik ik mijn achternaam dan weer niet. Dweilen met de kraan open want iedereen die mij mailt ziet die naam dan toch wel en dan heb ik het nog niet eens gehad over de mediatheekweblog van Fontys. Anyway, alweer genoeg om over na te denken in het weekend…

    D – ook niet meer echt anoniem op deze manier 🙂

  2. Dappere Bas schreef:

    Grappig. Ik las dat bericht op Battelle’s Searchblog ook en heb hem even weggezet om daar iets over te zeggen in het weekend. (we vissen ook allemaal in de zelfde vijver zeg)

    Toch zal ik denk ik een iets andere invalshoek hebben. Zonder al te veel weg te geven vraag ik me soms wel af of ik wel zo veel wil delen met iedereen.
    Misschien ben ik wel een wat asociale nemer ipv van een gever.

    Maar ik moet OO nog eens bekijken want ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord.

  3. @ Daan: tsja waarom mijn naam voluit? Ik denk omdat dit blog vanuit het werk naar voren kwam en het draagt ook wel bij aan de herkenbaarheid in zekere zin. Alleen ZB zegt nog niet zoveel. Zie het maar als een uitzondering met wat meer implicaties dan ik vooraf had ingecalculeerd…

    @ Daan en Bas: het is ook heel veel en het is wel een vijver inderdaad waar door mensen in gevist wordt…maar bedenk wel dat er nog genoeg is dat er wel degelijk toe doet en waarover bijna alleen in het engels wordt geschreven.
    Zo is het ook met delen van informatie, kennis en content: gemeenschappen bestaan bij de gratie van de bijdragen van de leden. Bij downloaden via torrent ben ik meestal ook meer aan het slepen dan aan het uploaden maar bij Soulseek heb ik de poorten altijd open gezet: ik weet hoe blij je iemand kent maken met zeldzame herrie van jaren terug.
    En zo is elke bijdrage, elke schakel er eentje. Dat is de open source gedachten. Alle schakels maken de ketting sterk maar dit soort kettingen kunnen wel een paar zwakke schakeltjes hebben hoor….

    En voor wat betreft delen van zoekervaringen etc: dat is bloggen toch eigenlijk ook al. Soms houd je eens iets voor jezelf, soms ‘ gooi je het in de groep ‘. Mooi toch?

    E

Reageer