clear

zoeken

search

Kerncompetenties voor de Informatieprofessional: zestien illustraties

28 december 2006


Tijdens de Online Conferentie 2006 werd de brochure Kerncompetenties voor de informatieprofessional gepresenteerd, van het landelijk overleg IDM.
Martijn de Groot van Informatieprofessional interviewde mij voor die brochure en ik moet erkennen dat ik het resultaat heel aardig vind. Een leuk boekje om aan je moeder te laten zien 🙂

Nu was er in november een discussie op NEDBIB-L over het feit dat de brochure alleen in gedrukte vorm beschikbaar was. Mijn oud-docent Jos van Dijk liet mij echter weten dat het boekje ook beschikbaar zou komen als PDF-bestand, als de gedrukte exemplaren vergeven zouden zijn. Ik weet niet of dat inmiddels het geval is maar feit is wel dat ik het PDF-bestand aantrof op de website van de NVB (Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren in de bibliotheek-, informatie- en kennissector).

Ik citeer uit de inleiding van de brochure:

Het hoger beroepsonderwijs verandert. De beroepspraktijk van de informatieprofessional
verandert. De hbo-opleidingen voor informatieprofessionals moeten zich voortdurend aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Op enkele hogescholen heeft dat ertoe geleid dat de bestaande IDM-opleiding is opgegaan in een nieuwe, bredere opleiding. Op sommige hogescholen maakt IDM deel uit van een cluster van ICT-opleidingen, bij andere is de opleiding ondergebracht in het domein Communicatie.Het Landelijk Overleg van IDM-opleidingen heeft het initiatief genomen om bij alle diversiteit in de hbo-opleidingen voor informatieprofessionals een gemeenschappelijke kern te presenteren aan de hand van een aantal illustraties van situaties uit de beroepspraktijk. Wij hopen hiermee het gesprek met het werkveld over de eisen die vandaag de dag aan informatieprofessionals op hbo-niveau moeten worden gesteld een nieuwe impuls te geven.

Geïnteresseerden kunnen de brochure hier lezen of downloaden(PDF). De Zeeuwse Bibliotheek en ondergetekende komen op de pagina’s 30-33 aan bod. Ik moet daar wel bij aantekenen dat het genoemde gamezone-project momenteel even ‘in de ijskast’ staat omdat er diverse nieuwe ontwikkelingen zijn waar het project afhankelijk van is.

En wat iemand in de NEDBIB-L-discussie beweerde is inderdaad waar: het gedrukte boekje is mooier dan een PDF…

@

5 Reacties

 1. Danniëlle schreef:

  Het lukt me nu even niet om de .pfd te openen (de site van de NVB heeft zeker Kerstvakantie…), bij jou wel? Maar fijn dat de brochure nu gedrukt en digitaal beschikbaar is. Ik wacht nl. nog steeds op de papieren versie die mij toegestuurd zou worden vanuit de IDM Maastricht.

 2. henk schreef:

  @Edwin: Stoer hoor in een boekje. Ik heb 1 x bibliotheekblad gehaald } in de rubriek Vakgenoten”.

  @Danniëlle: ik kon het document zonder problemen openen!

 3. @ Daan: hier gaat de download probleemloos inderdaad

  @ Henk: ja he 🙂

 4. Danniëlle schreef:

  Hier inmiddels ook. Leuk stukje Ed!

 5. Anoniem schreef:

  Ik vind het een leesbaar boekje en leuk dat jij het werkveld van de openbare bibliotheek vertegenwoordigt. Ziet er erg leuk uit!

Reageer