clear

zoeken

search

Chatbots als Alice, hou ze in de gaten!

12 oktober 2006


Ik geloof nog steeds dat een mens meer heeft te bieden dan een robot. Dat geldt dus ook voor inlichtingenmedewerkers t.a.v. chatbots want er is nog veel niet goed aan alle Mariekes en Marco’s. Maar op Picnic 06 zag ik op de valreep nog de presentatie van Erwin van Lun, van Mensmerk, en als een ding daar duidelijk werd is het wel dat het steeds harder gaat met de kunstjes van Robots en Artificiële Intelligentie.

Dezelfde Erwin van Lun schrijft vandaag ook een interessante post op Marketingfacts, over de chatbox Alice. Hij waagt zich daarbij ook aan enkele voorspellingen. Hij zou best eens gelijk kunnen hebben.

Maar waar het voor bibliotheken natuurlijk om gaat is de vraag wat wij te duchten hebben van chatbots als Alice. Ik denk best veel. Als je bedenkt dat er (zij het zonder promotie) bijna niemand afkomt op de chatpilot die nu landelijk wordt gehouden en ik zie dat alleen het forum van Alice al meer dan 600 gebruikers heeft die meer dan 3000 vragen en opmerkingen hebben geplaatst, krab ik toch maar weer eens achter mijn oren. Ook omdat ik lees dat Alice naast voorzichtige vertaalpogingen ook steeds meer andere dingen doet.

En als ik de cijfers moet geloven doet Alice het prima. In januari al 250.000 buddies via MSN!

Dat wij beter in informatie zijn, ok! Maar de marketing van de bot is toch echt beter…en de presentatie online ook. En als we niet uitkijken straks de geboden informatie ook nog. Dus wederom:

Tijd voor strijd, tijd voor beleid!

@

Toen ik overigens zojuist een kijkje nam bij ADAMnet en in een chat belandde met iemand van UvA, werd ik wel meteen en persoonlijk te woord gestaan. Maar een direct antwoord op mijn vraag, over het achterliggende zoeksysteem van ADAMnet, zat er helaas ook niet in. Volkomen begrijpelijk, maar als je zulke informatie straks in een robot kunt laden, en die robot is vervolgens ook nog in staat om vragen te begrijpen die gesteld worden in natuurlijke taal, wordt het toch best aannemelijk dat bots soms de betere optie zijn…

1 Reactie

Reageer