clear

zoeken

search

Ontsnappen aan de echokamer

15 juni 2011

Een tip van Fabiola bracht mij op het weblog van the Wikiman. Die man had meteen mijn aandacht, omdat hij de link legt naar Friedman, wiens boek mijn gedachten over de wereld van nu behoorlijk heeft bijgeschaafd.

Nog interessanter werd het toen ik op het bewust weblog doorklikte op ‘projecten‘. Daar las ik iets over ‘een echokamerbeweging’. In het Nederlands hoor je het begrip ‘echokamer’ bij mijn weten niet vaak. De Engelstalige Wikipedia omschrijft het verschijnsel als volgt:

The term “media echo chamber” can refer to any situation in which information, ideas or beliefs are amplified or reinforced by transmission inside an “enclosed” space.

Veel bibliothecarissen, ook ik, opereren nog veel te veel in de echokamer. We communiceren veel maar we doen dat vooral onder elkaar. Dat zorgt ervoor dat onze zorgen en onze boodschap weliswaar versterkt wordt, maar tegelijkertijd resoneert in de denkbeeldige ruimte die louter gevuld is met bibliothecarissen. Dat doet aan de boodschap niets af, maar buiten de bibliotheekwereld hoort niemand ‘m.

Na het bekijken van bovenstaande presentatie constateer ik dat hier nog veel kansen liggen. We reageren te weinig op berichten en discussies elders. De congressen die we bezoeken zijn vooral bibliotheekcongressen (Jan Klerk en ik deden een paar jaar geleden tevergeefs een oproep voor het bezoeken van Picnic). Daar staat tegenover dat we rondom de protesten tegen bezuinigingen wél meer naar buiten treden. Iedere crisis heeft zo zijn voordelen.

Het is goed om hier even bij stil te staan, denk ik. Bovenstaande presentatie geeft een paar tips. Op de bijbehorende Netvibespagina zijn er meer te vinden. En daarmee is deze korte boodschap ook weer voer voor de kamer 🙂

@

8 Reacties

  1. essen2punt0 schreef:

    Wat een boeiende reflectie Edwin. Ik ben vorige week bewust naar een bijeenkomst buiten mijn eigen 'echokamer' geweest. Met een bekend onderwerp, dat dan weer wel. 
    Daarom ben ik ook zo blij met een nominatie die buiten de bibliotheekscope ligt. Omdat de resonantie opeens anders is en hopelijk weer een nieuwe groep mensen raakt.

  2. @essen2punt0:disqus Ha Annemarie!  Dat is ook meteen het eerste wat ik dacht bij het zien van je bericht. Bibliotheekprijzen zijn ook mooi, maar het is veel toffer als er positieve waardering van buiten de branche is. Als je net zo serieus wordt genomen als andere instituten of commerciële organisaties. Mooie opsteker!

  3. Ned is een van mijn favoriete bibliobloggers! Ook te vinden op Twitter en erg grappig. En ik probeer ook op regelmatige basis in werkoverleggen de term echokamer te laten vallen om mensen er van bewust te maken 🙂 

  4. Ah, ik kende hem geloof ik nog niet. Die ga ik eens wat beter volgen dan. Dank je!

  5. J. Geraets schreef:

    Besef…
    Mijn deelname aan diverse netwerken leidt tot echo's in andere
    'kamers'. Dat vind ik mooi ! Helaas geeft het mij nog, met enige
    regelmaat, het gevoel nergens 'thuis' te horen. Toch vind ik het erg
    leuk om te verbinden. Onze samenleving bestaat uit vele echokamers. Zelf
    bezoek ik er een paar. De grootte van de kamers kan enorm verschillen
    afhankelijk van het 'vak', onderwerp of thema.

    Echter…

    We happen allemaal lucht uit dezelfde blauwe kamer. Nieuwsgierigheid,
    trekvogels, -vissen, 'de' liefde, wind, regen, (stof)wolken,… trekken
    zich weinig tot niets aan van kamermuren. Gelukkig zijn sommige kamers
    vrijwel grenzeloos en houdt weinig de zonnestralen tegen. Even naar
    buiten lopen helpt natuurlijk wel. Alsook om jouw belangrijkste
    echokamer(s) regelmatig te verlaten voor een bezoek aan 'buiten' 😀

     

  6. Heb je een heel goed punt Joost! Ik weet dat jij deel uitmaakt van verschillende werelden en dat is ook alleen maar mooi: overal breng en haal je andere dingen. De prijs is wel dat je 'je niche' ook veel breder houdt en daarom minder snel bindt. Moeten we het in die kerk in Haarlem nog maar eens over hebben volgende week. Interessante materie!

  7. J. Geraets schreef:

    Verbinden van echokamers is inderdaad niet binden. Ik loop overal eens binnen zonder me bijzonder te binden aan / in één of een enkele kamer. Inderdaad interessante materie ! En een puzzelstukje van de puzzels 'Wie ben ik' en 'Wat doe ik'. Graag heb ik het daar volgende week met je over. Ff vrij associëren naar aanleiding van jouw 'reply', 'in die kerk', mooie plek voor zo'n thema (!), kerkelijke macht, wereldlijke macht, humanisme, boeddhisme, 'alles is één', je afgescheiden / alleen voelen, dualiteit, eenheid in verscheidenheid, samen, samen delen, twee weten meer dan één… 😀

  8. J. Geraets Dat komt helemaal goed Joost, ik heb er ook zin in! Benieuwd of we deze keer wél toekomen aan de piratenbibliotheek 🙂

Reageer