clear

zoeken

search

Lancering van Citizendium, het strenge broertje van Wikipedia

27 maart 2007


In oktober 2006 maakte Larry Sanger bekend dat hij een alternatief wilde starten voor Wikipedia omdat hij vond dat het grote publiek te weinig vertrouwen heeft in die online encyclopedie en omdat zogenaamde trollen te veel invloed zouden hebben op het reilen en zeilen ervan. Dat alternatief heet Citizendium.

Sanger wedt op meerdere paarden. Hij is betrokken bij de online encyclopedie Digital Universe en gisteren is, na een half jaar voorbereidend werk, Citizendium gelanceerd. Die naam is een samentrekking van Citizens’ Compendium. Van auteurs die iets bijdragen aan deze encyclopedie wordt geëist dat zij hun echte naam gebruiken. De redaktie op lemma’s zou strenger zijn dan bij Wikipedia.

Mijn persoonlijke ervaring met Wikipedia is dat de redaktie daar ook niet bepaald mals is (zie deze commentaren), maar ongetwijfeld zal Citizendium op termijn iets toevoegen. Het aantal artikelen is nog beperkt maar toch al goed voor een avondje van klikkensteijn.

Maar er wordt ook gewoon gekopiëerd uit Wikipedia. Ik kan in ieder geval niet veel verschillen vinden tussen het lemma Library Science in Citizendium en dat in Wikipedia. Er ontbreken volgens mij alleen een paar alinea’s. En als je kijkt onder het tabblad ‘history’ blijken de wijzigingen toch te zijn aangebracht door verschillende gebruikers.
Dat komt nog niet echt overtuigend op mij over.

Maar ik geef het zeker een kans. Betrouwbaarheid is een groot goed. Op termijn zal ik vergelijkingen nog eens een paar keer maken. Ik ben ook wel benieuwd wat deze nieuwe ingang straks gaat doen in de zoekresultaten van zoekmachines. Wikipedia heeft daar, door de miljoenen verwijzingen, een ijzersterke positie verkregen. Zal Citizendium erin slagen dat erepodium ook te halen? Zullen de rankings van Google die betrouwbaarheid meewegen? Het lijkt me nog een lastig aspect om je in algoritmen te verwerken.

Het is wel grappig dat Wikipedia ook alweer een ingang naar de nieuwe concurrent heeft, zij het een summiere en onvolledige. Maar misschien is dat dan nog beter dan de term ‘Wikipedia 2.0’ die gehanteerd wordt op Webware.

@

Reageer