clear

zoeken

search

Een Zeeuwse truffel? Jazeker!

08 september 2011

“Truffel kan nooit de ‘echte’ truffel zijn”, kopte de PZC op 1 augustus. De aanleiding was een artikel in dezelfde krant, over de zeldzame vondst van een truffel in een Souburgse tuin. Omroep Zeeland besteedde ook aandacht aan die vondst.

Nu wil het geval dat de man die truffel opkocht een makker is die twee restaurants heeft in Middelburg. Ik vond het uiteraard prachtig dat hij dat had gedaan. Nog mooier vond ik het dat de krant er een groot artikel aan wijdde, een dag nadat hij de delicatesse had verwerkt in een gerecht. Dat was nog eens een mooi staaltje marketing. Dat staaltje werd echter behoorlijk teniet gedaan door een artikel in dezelfde krant, dat twee dagen later werd gepubliceerd. Een citaat:

“Het is vast een truffel, maar zeker niet de bekende culinaire truffel uit Frankrijk of Italië”, reageert Peter Rechsteiner over de vorige week gevonden truffel in een tuin in Oost-Souburg. “Ik denk aan de hertentruffel. Maar er zijn veel truffelsoorten die in Nederland groeien. Die truffels ruiken een beetje zwavelig en ze zijn ook allemaal eetbaar. Ze hebben iets weg van de smaak van een truffel, maar ze halen het niet bij sterke smaak van haar dure soortgenoot uit Italië of Frankrijk.”
Rechsteiner is geboren in Middelburg, maar hij woont in Horst. Toen hij dit weekeinde op zijn vertrouwde camping in het Walcherse Zanddijk verbleef, las hij het artikel over de verrassende truffelvondst in Oost-Souburg. “Truffels als de hertentruffel kunnen wel spontaan groeien in een tuin in Oost-Souburg.” 

We vonden het opmerkelijk, dat deze expert, zonder de truffel gezien of geproefd te hebben, zo werd geciteerd in de krant. Hij zei ook nog: “Er is nog nooit in Nederland de befaamde culinaire truffel gevonden en het is nog nooit gelukt om in Nederland de dure Zuid-Europese truffel te kweken.”

Nu had chefkok Marco nooit beweerd dat het om een witte truffel ging. Hij zei alleen dat de vondst daar op leek. Achteraf blijkt het inderdaad om een andere truffelsoort te gaan, namelijk om de Tuber Maculatum, oftewel de bedreigde gevlekte variant, die wel vaker voorkomt in Nederland. In tegenstelling tot de aangehaalde hertentruffel behoort de gevlekte truffel wél tot de familie van echte truffels, die je goed in de keuken kunt gebruiken.

Zoiets verdient het om rechtgezet te worden, vind ik. De krant gebruikte een campinggast als bron, de kok zelf ging te rade bij professor Thom Kuyper van de Universtiteit Wageningen. Post-feiten maatschappij of niet: mijn voorkeur gaat uit naar de universitaire bron.

@

Afbeelding: Peper en Zout

Reageer