clear

zoeken

search

Rust in vrede, Johan

05 maart 2019

Oh nee! Half soezend op de bank zie ik opeens een tag van oude biebvriend Jeroen de Boer. Daaruit begrijp ik dat Johan Stapel is overleden. Een heel verdrietig bericht.

Voor mij was Johan altijd een prachtrots in de branding. Ik mekkerde altijd over de behoefte aan vrije geesten in de bibliotheekwereld. Johan zat in de cirkel van de macht, of klapwiekte daar lang omheen, maar hij wás zo’n open geest. Een hele fijne vent. Een slimme man ook.

Ik dook uiteraard even in de archieven van Mijns Inziens en lees nu dat ik Johan pas in 2007 voor het eerst ontmoette, toen ik met collega Enno de KB in Den Haag bezocht. Toen ik later dat platform Bibliotheek 2.0 runde was Johan een van de weinigen die vanuit rijdende treinen als bibliotheek.nl constant bleef uitleggen wat men aan het doen was, en waarom. Kerstbomen met kluit en alles. Alleen intimi snappen die ellende, en dat houd ik ook maar zo.

Met Johan (en Adeline) mocht ik ook nog eens rapporten maken voor het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, over de innovatie in de branche die er eigenlijk niet of nauwelijks bleek te zijn. Ik weet zeker dat ik er nu, bijna 5 jaar later, nog lekker met hem over zou kunnen bomen. En lachen.
En dan nog de befaamde #Bierblios, waar Jeroen al over schrijft vandaag. Daar is deze foto ook gemaakt. Check die post van juni 2014.

Ik vind het heel verdrietig dat je er zo jong al niet meer bent Johan. Ik wens al je nabestaanden heel veel sterkte. Iets zegt me dat je ze nog heel veel liefde hebt gegeven, zolang je dat kon.

Rust zacht.

Johan op M.I.
Bierblio’s op M.I.

1 Reactie

Reageer