clear

zoeken

search

Duppen

12 oktober 2018

Er zijn van die (werk-) woorden die in het kader van een project of traject gewoon even verzonnen worden. Deze zomer kwam op Twitter opeens het werkwoord ‘duppen’ voorbij, in een bericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. De letterlijke tweet: “Digitaal informatie Uitwisselen tussen Patiënt en Professional, oftewel #duppen. Het moet net zo normaal worden als pinnen en appen. De patiënt kan zo altijd en overal bij zijn eigen medische gegevens. Want de toekomst is #digitaal.”

Ik begreep niet zo goed wie het woord had gemunt en waarom, en overwoog recent om het uit te gaan zoeken maar na een beetje googlen zonk de moed me in de schoenen. Ik belandde uiteindelijk in het verslag van een jaarcongres van VIPP, een implementatieprogramma dat voluit Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional heet. De website van het programma meldt dat door het VIPP-programma ziekenhuizen, revalidatiecentra en categorale instellingen in drie jaar extra stappen kunnen zetten om de patiënt toegang te geven tot de eigen medische gegevens.

Nu lijkt me dat er niets mis is met een serieus programma rondom dat thema maar ik vond het lanceren van zo’n werkwoord door programmamensen behoorlijk vergezocht overkomen. Toch waren de bedoelingen tijdens dat congres blijkbaar serieus, want sindsdien zijn er door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen maar liefst zestien video’s over duppen op YouTube gezet. De eerste twee, van kort na het congres, zijn samen nog duizend keer bekeken, de meeste andere niet meer dan dertig of veertig keer.

Drie maanden na het congres zijn er, voor een buitenstaander als ik, ook nog niet veel andereaanwijzingen dat het werkwoord aanslaat. In Google stuit je eerst op enkele bedrijven met de naam van Duppen, vervolgens op twee blogs over het bewuste congres. Misschien zegt dit alles helemaal niets en is het gebruik van het woord duppen over een tijdje gemeengoed, maar ik moet het nog zien. Een van die twee bloggers trouwens ook. Waarvan akte.

@

Deze bijdrage verscheen ook in IP 7, 2018.

Reageer