clear

zoeken

search

M.I. Webwerk 2018: een betaalde burgerjournalist?

05 juli 2018

In mijn beginjaren als blogger las en schreef ik veel over burgerjournalistiek. Boeken als ‘We the Media’ en ‘The Wealth of Networks’ waren grote bronnen van inspiratie. Ik vond het maar gek dat de journalistiek zo defensief was t.a.v. de nieuwe media. Daarom ging ik online discussies niet uit de weg. Een voorbeeld is deze, van 2006, met een journalist van Trouw.

Ik was toen net opgeleid tot informatiemanager en voelde me geen journalist. Ik wilde dat ook niet zijn. Ieder z’n vak. Maar ik wilde wel graag kennis uitwisselen en het sociale web benutten. Communities and all that jazz.

12 jaar later ben ik duizenden blogjes verder. Aanvankelijk alleen op m’n eigen blog en m’n inmiddels gestaakte ‘Bibliotheek 2.0’, later ook op vele andere platformen. Vervolgens mocht ik gaan schrijven voor de vakbladen in bibliotheekland, met zo nu en dan uitstapjes naar andere publicaties. Na mijn vertrek bij de ZB verschoof ik geleidelijk van thema. Toen stak ik opeens een groot deel van mijn tijd in de sites van Dronk en later WZDS. Ik bleef wel (tot eind dit jaar) schrijven voor het vakblad IP en samen met Rob deed ik de columns Barcodes en Kroegpraat voor resp. de PZC en De Bode.

Dit jaar wordt de boel flink opgeschud. Ik neem afscheid van dingen om verder te kunnen. Nu de rook begint op te trekken worden er contouren zichtbaar. Ik ben heel blij dat ik een paar jaar door kan met WZDS. Nieuw in het vizier is een nauwere samenwerking met de Middelburgse & Veerse BodeEugene de Kok heeft me gevraagd om – in het verlengde van WZDS -ook Middelburgs reporter te zijn voor de Bode. Na de zomer komt er dan ook weer een column met de titel ‘#heledagen‘. Ik heb het even gecheckt bij inspirator Flip Feij. Die vindt het alleen maar mooi als ik die titel gebruik.

De tijd zal leren of ik bij de Bode pas en vice versa, maar ik vind het heel tof dat ik de kans krijg.

Maar ondanks alle ontwikkelingen sinds dat eerste postje in 2005 noem ik mezelf nog steeds geen journalist. Wat ik dan wel ben weet geen mens. Een betaalde burgerjournalist wellicht? Wat maakt het ook uit? Ik kijk en luister en doe verslag. Met alleen die telefoon wordt het nooit professioneel, maar ik kom er een heel eind mee. Over dat soort dingen mag je best tevreden knorren toch, zo nu en dan?

Bij dezen 🙂

Foto: Ruden Riemens Photography

3 Reacties

  1. Michael Minneboo schreef:

    Mooi Edwin, hoe je toch steeds weer met mooie nieuwe projecten begint. Journalist, burgerjournalist, schrijver, blogger, chroniqueur… 🙂 Hoe je het ook noemt, doe je ding.

  2. Peter schreef:

    Doet altijd weer goed de ontwikkelingen te volgen Edwin. Volgens mij lig je goed op koers datgene te doen waar je het meeste van houd. En hoe we dat noemen? Misschien stadsjournalist maar who cares? Je naam is groot genoeg om het te doen zonder verdere duiding. Goed weekend broeder.

  3. In de rebound alsnog bedankt voor jullie reacties mannen! M.I. staat dan weer op een heel laag pitje, zoals nu ook weer blijkt, maar dat ding doen zonder duiding is wel een goed plan hoe dan ook. Cheers!

Reageer