clear

zoeken

search

Nulnieuws

09 mei 2018

Doorgaans gaat het in deze rubriek over woorden die in opkomst zijn binnen de wereld van informatietechnologie en -management, maar deze keer eens aandacht voor een interessant begrip dat eerder deze maand mijn aandacht trok en mij vooral verraste omdat het nauwelijks gebruikt wordt: nulnieuws.

Op denieuwereporter.nl verscheen op 5 april het artikel Een groter probleem dan ‘nepnieuws’ is het oprukkende ‘nulnieuws’, van de hand van journalist Ricus van der Kwast. Het woord wordt in de inleiding meteen toegelicht: “nepnieuws kennen we nu wel. Maar er is ook nog zoiets als ‘nulnieuws’. Nieuws dat weliswaar waar is, maar ook totaal oninteressant en irrelevant. Het fenomeen rukt op, constateert Ricus van der Kwast. Voortgedreven door paniek over een professie die met uitsterven bedreigd wordt.”

Omdat Ricus schrijft dat nulnieuws aan een opmars bezig is vroeg ik me af of er al vaker over werd geschreven. Dat valt dus tegen. Als je in Google zoekt op “nulnieuws” krijg je maar 232 zoekresultaten en vraagt de zoekmachine vriendelijk of je wellicht “nu nieuws” bedoelde. De resultaten zelf verwijzen naar het stuk van van der Kwast en een aantal weblogs die de term incidenteel gebruikten. In de krantenbank van LexisNexis slechts twee treffers, waaronder de column Verboulevaren van Youp van het Hek, uit 2011. Daarin schrijft hij: in de NRC, ooit de kwaliteitskrant zonder dit soort nulnieuws, enz. Ook in oudere kranten komt het woord niet veel voor. delpher.nl geeft slechts drie treffers, allemaal uit artikelen in het Parool van begin jaren 80. De dikke VanDale online kent het woord niet.

Je zou kunnen stellen dat het woord nulnieuws zelf ook nulnieuws is omdat het niet in zwang is, maar ik vind het persoonlijk een mooi, eigentijds woord, dat de lading goed dekt. Nulnieuws is inderdaad overal. Van die berichten waar je helemaal niets aan hebt. Of zoals van der Kwast schrijft: “totaal oninteressant. Maar daar kom je pas achter als je het al gelezen hebt. Nulnieuws besluipt je, overvalt je als je er het minst op bedacht bent en steelt je tijd.”

Dit artikel verscheen ook in IP 4, 2018.

Reageer