clear

zoeken

search

Middelburgers: Brian van Es

09 maart 2018

Brian van Es (18) is student Communicatie & Multimedia Design aan de Avans Hogeschool in Breda. Doordeweeks woont hij daar, op kamers, in de weekenden bij zijn ouders in Middelburg. Brian ontwerpt dingen. Lampen bijvoorbeeld, of zijn eigen gitaar. Brian maakt ook dingen. Websites bijvoorbeeld, of films, samen met zijn broer. Waar komt al die creativiteit toch vandaan, en welke plannen heeft deze jonge Middelburger?

Brian en ik ken elkaar niet zo goed, maar wel al heel lang. Toen ze nog maar een jaar of vijf, zes waren, werden Brian en zijn oudere broer Tim al overal mee naartoe genomen door hun ouders, Marc en Nicole. Op vakantie naar een mooi kasteel in Frankrijk, met een grote Middelburgse vriendengroep, naar een feest in een café of naar een motortreffen. Het maakte niet zoveel uit waar er was afgesproken; de familie van Es was erbij. De broertjes stonden erom bekend dat ze overal altijd even vrolijk en rustig waren. Dat ze, als het moest, net zo makkelijk lagen te slapen tussen al die drukke en drinkende volwassenen. De vraag -of de grap- was dan soms of het wel goed zou komen met die ventjes. Iedereen was lief voor ze, daar niet van, maar met de welbekende Rust, Regelmaat en Reinheid van oma had het uiteraard niet veel van doen.

Ik spreek met Brian af in Bar Herberg op de Pottenmarkt. Daar werkt hij in de keuken. Zodra we zitten proberen we eerst vast te stellen hoe lang het is geleden dat we elkaar spraken. Was Brian toen 8? We weten het niet meer precies, maar feit is dat ik hem nooit meer sprak tijdens zijn jaren op de middelbare school. Alleen op Facebook zag ik wel eens dingen voorbij komen. Nu zit hij voor me als een jonge man. Ik zie hem misschien wel voor het eerst zonder zijn broer. Hij blijkt nog net zo rustig en vriendelijk te zijn als hij was in zijn kinderjaren. Ik vraag hem eerst maar eens wat hij nu eigenlijk allemaal ontwerpt en maakt, en hoe lang hij dat al doet.

“Nou, dat zat er al vroeg in. Tim en ik hebben altijd al geknutseld. Dat hebben we vast van pa, die doet dat ook graag hè? We deden al mee aan de Kunstbende Zeeland toen ik in de brugklas zat. In 2013 en 2014 wonnen we die ook met onze films. Daardoor mochten we naar de landelijke finale in Amsterdam. Die wonnen we dan weer niet, maar als de ‘van Es brothers’ werden we daarna wel regelmatig gevraagd om mee te werken aan allerlei dingen, zoals aan Filmstarz, van Stichting Cavak. Ook binnen de opleiding werken we nog regelmatig met film. Volgende week mogen we bijvoorbeeld weer interviews gaan afnemen.”

Maar je doet meer toch? Ik zag ook eens een filmpje op Facebook waarin je een zelfgebouwde gitaar laat zien.

“Klopt. Drie jaar geleden. Maar dat was een eenmalig project hoor. Gewoon om het eens uit te proberen. Ik spéél liever gitaar. Ik oefen iedere dag twee uur. Ik zou ook best in een band willen spelen, maar daar wacht ik bewust mee tot ik mijn opleiding heb afgerond. Ik wil niet teveel dingen tegelijk doen. Maar zo nu en dan ga ik wel ergens jammen hoor, da’s ook mooi.”

En die lampen dan Brian? Daar zag ik onlangs een hele serie van staan in café De Zaak.

“Dat doe ik sinds een tijdje ook, hartstikke leuk. Ik maak ze van gebruikte materialen, zoals pijpjes, buizen en oude gasflessen. Die schroef ik zelf aan elkaar of ik laat ze lassen. Met zo’n lamp ben ik ongeveer een dag bezig, dat hangt een beetje af van het ontwerp. Ik verkoop ze voor 70 euro per stuk. Te gek toch dat Karel (de eigenaar van De Zaak, red.) meteen een hele serie kocht?”

Is het tijd om een eigen onderneming te starten?

“Nee hoor, ik doe het voor de lol. Ik investeer ook niet. Voor het maken van die lampen kan ik gebruik maken van de schuur en het gereedschap van mijn vader, ideaal. Het verdient beter dan het werk in de keuken ja, maar dat vind ik ook leuk. Ik ben onlangs gepromoveerd van de spoelkeuken naar de koude kant!”

Als Brian vervolgens uitlegt wat hij zoal doet op school begint het bijna te duizelen. Projecten rondom ‘fake news’, ‘the internet of things’, en digitaal design. Het is een brede opleiding, met veel mogelijkheden. “Ik weet nog niet wat ik ermee ga doen, of welk specialisme ik ga kiezen. Maar dat komt nog wel goed.”

Ik twijfel geen moment aan zijn woorden. Brian bedenkt niet alleen mooie dingen, hij doet en maakt ze ook. Hij weet wat hij wil, maar hij doet niets overhaast. Net als zijn broer Tim. De mensen die 12 jaar terug dachten dat het misschien anders zou lopen zaten er mooi naast.

Als we afscheid nemen wil ik nog een ding van Brian weten. Of hij ook nog andere dingen doet die wat minder creatief zijn, zoals gamen, of uitgaan. “Haha, maak je zorgen. Ik zit in de feestcommissie van de studievereniging en doe graag een biertje. Vanavond bijvoorbeeld! En gamen? Af en toe. Hoewel: ik ben nu aan het uitvogelen hoe die in elkaar zitten.”

Wedden dat hij er ooit zelf eentje gaat maken?

Foto: Ton Stanowicki. Meer van zijn werk op //www.stanowicki.com

Reageer