clear

zoeken

search

Geraakt door de Matthäus-missie van Reinbert de Leeuw

05 december 2016

Toen ik me na de filmvertoning in Cinecity liet ontvallen dat ik noch iets weet van klassieke muziek, noch van Reinbert de Leeuw, viel Flip Feij, die ons had uitgenodigd om de film te komen zien, me bij: “Edwin is een cultuurbarbaar. In die hut van ‘m vraagt hij wel eens muziekjes aan: die lijken echt nergens naar”. Ik voelde me allerminst aangevallen. Ik bén een barbaar. In ieder geval wel als het gaat om de klassieke kunst- en muziekcultuur. Noem me gerust een nitwit.

Toen ik de uitnodiging om De Matthäus-missie van Reinbert de Leeuw te komen zien was mijn enige referentie de bijdrage die Flip er zelf over schreef op Facebook, in september. Een passage daaruit:

De film begint zoals we Reinbert de Leeuw kennen, van zijn Satie-vertolkingen: lange, magere vingers uiterst beheerst op het pianoklavier, maar nu met Bach. Er zijn gesprekken van onze broze held met de Steenbrink zusters, interviews met solisten en veel repetitiefragmenten, die aanzienlijk dieper steken dan wat je in de lijdensweek meestal op tv te zien krijgt als even moet worden uitgelegd wat het passiestuk ook weer inhoudt. Het publiek wordt meegenomen met de aanwijzingen aan de solisten in de recitatieven en de koren, waarin opgenomen het jongenskoor. Fantastisch in beeld gebracht, schitterend gemonteerd en van een uitstekende geluidskwaliteit. Het is mooi, dat de Matthäus-uitvoering in de Nieuwe Kerk integraal is geregistreerd met tig camera’s en dat er voor de de vertoning van de documentaire in filmhuizen en VPRO-tv (rond Pasen 2017) een DVD in het verschiet is.

Zouden wij zo’n documentaire kunnen uitzitten? Reken maar! Wat was het intrigerend om meegenomen te worden in de passie van deze man. Zijn concentratie, de manier waarop hij werkt met grote musici, zijn liefde voor allesbepalende noten. De film weet dus inderdaad zelfs barbaren te ontroeren. Wat een mooi mens is die Reinbert! Toen ik dat achteraf zei tegen Flip was hij oprecht blij. Of het een vervolg krijgt weet ik nog niet, maar ik ben nu vele malen nieuwsgieriger naar de grootsheid van Bach dan voorheen. De stukken die ik hoorde in de film vond ik prachtig.

Bedankt voor de inwijding Flip!

@

Foto: Ketelhuis.nl

 

Reageer