clear

zoeken

search

Aanrader: foto’s digitaliseren met de app FotoScan

25 november 2016

Voor projecten als Wij zijn De Stad en Middelburg Dronk maak ik niet alleen heel veel foto’s: ik verzamel er ook enorm veel. Uit online bronnen en andere media, maar ook uit privécollecties van mensen. Als ik ergens ben voor een interview of een mini-reportage vraag ik het altijd even: “hebben jullie ook nog oude foto’s toevallig?” Die foto’s scan ik dan maar wat graag, om ze vervolgens te gebruiken op de websites en op sociale media.

Ik digitaliseer de meeste foto’s en documenten met een flatbed scanner waar ik zeer tevreden over ben, tenzij ik ze niet mag of kan lenen. In zulke gevallen gebruik ik de app Genius Scan+ of maak ik simpelweg foto’s van foto’s. Dat is niet ideaal. Veel oude foto’s hebben een vervelende spiegeling, waardoor de kwaliteit meteen een stuk minder wordt….en je hebt meestal niet de tijd om rustig een plekje met vol daglicht op te zoeken.

Maar nu is er een goed en gratis alternatief. Twee weken geleden introduceerde Google de app PhotoScan. Over die app zegt Google zelf:

De Google Fotoscan maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om de beste digitale versie van de afgedrukte herinnering te maken. Acties die worden uitgevoerd zijn verbetering van de witbalans, correctie van de beeldverhouding, rotatie van de foto, automatische verbetering en – het lastigst van allemaal – verwijdering van glans en schittering.

Afgelopen woensdag nam ik de proef op de som. Voor Wij zijn De Stad had ik twee foto-albums te leen van de familie Bijleveld, van de gelijknamige mannenmodezaak in Middelburg. Ik schrijf daar binnenkort een stukje over, omdat de winkel 50 jaar bestaat. De albums bleken groot en dik te zijn, wat het lastiger maakt om de foto’s netjes te scannen met de flatbed scanner.

Het digitaliseren met de app is werkelijk een fluitje van een cent. Je moet er voor zorgen dat de foto zich binnen het frame van de app bevindt, maar heel nauwkeurig hoef je daarbij niet te zijn: de app snijdt de overtollige ruimte buiten het frame automatisch bij, achteraf. Na het nemen van de eerste foto moet je de lens van je telefooncamera nog even boven vier bolletjes die in beeld verschijnen houden, dan worden er nogmaals 4 foto’s gemaakt, automatisch. De vijf afbeeldingen worden vervolgens samengevoegd tot één geheel.

Aanvankelijk controleerde ik de foto’s stuk voor stuk, omdat ik het nog niet helemaal vertrouwde, maar de kwaliteit was bij iedere foto prima. Er waren weerspiegelingen in overvloed, maar PhotoScan verwijderde ze vrijwel allemaal. De app maakt de belofte dus waar. Ik twijfel nog wel of de scankwaliteit gelijk is aan die van de flatbed scanner. Als je een gedigitaliseerde foto vergroot is het beeld toch minder scherp, zo lijkt het. De foto’s die de app genereert zijn zo’n 350 Kb groot. Als ik met de flatbed scanner digitaliseer op 300 Dpi zijn ze doorgaans rond de 2 Mb.

Maar de foto’s zijn goed genoeg om ze online te kunnen gebruiken, wat mij betreft. Check het zelf op //wijzijndestad.com/2016/11/23/fotos-uit-de-archieven-van-bijleveld-mannenmode.

@

 

Reageer