clear

zoeken

search

Zen op je iPhone: de Readerweergave van Safari

22 februari 2016

In mijn directe omgeving zijn er nogal wat mensen die een iPhone hebben. Daar wordt -ook in gezelschap- nogal eens op gekeken. Daar heb ik verder geen moeite mee, het is nu eenmaal de tijd van de micromomenten, maar ik ben doorgaans wel nieuwsgierig wat mensen dan zoal doen op hun mobiel. Als het goede bekenden zijn vraag ik dat soms ook. De antwoorden zijn heel divers, maar een paar voor de hand liggende bezigheden komen wel vaak terug. WhatsApp, Facebook en Instagram bijvoorbeeld, maar ook apps voor sportuitslagen en ander nieuws komen regelmatig voorbij.

Over Safari hoor ik mensen minder vaak. Surfen op het -al dan niet mobiele- web ervaren veel mensen als minder prettig. Dat heeft alles te maken met de ruis (lees: reclames en onnodige toeters en bellen) die je er gratis bij krijgt. Dat kost tijd en leidt dus tot ergernis. Dat is vast ook de reden dat er niet zelden wordt geroepen “Hey Mijns, zoek jij dat eens even op, jij bent toch van de informatie enzo?” Een enkele keer geef ik dan de vinger, maar meestal heb ik daar inderdaad wel plezier in. Het is een geinige mix van beroepseer, ego en gezelschapsdingetjes.

Toch kan ik het niet laten om mensen ook te wijzen op de mogelijkheden die er zijn om het mobiele web wat aangenamer te maken zonder al te veel inspanningen. In het verleden schreef ik vaak over allerlei extensies voor Firefox en Chrome, waarmee je het web naar je hand kan zetten, maar eerlijk is eerlijk: die waren voor veel mensen toch wat te omslachtig. Maar dat kun je toch niet beweren van de Readerweergave van Safari. Het probleem is alleen dat veel mensen die functie niet kennen. Het werkt als volgt:

  • Open Safari op je iPhone of iPad
  • Ga naar een website en klik op een willekeurig artikel. De pagina wordt standaard in de normale weergave getoond
  • Links bovenin, in de adresbalk, zie je een knop met horizontale streepjes. Met die knop activeer je de Readerfunctie.
Probeer het maar eens uit en je zult zien dat alle advertenties en andere toevoegingen uit beeld verdwijnen. Op de afbeelding hierboven zie je goed het verschil. Zelfs die irritante cookiemeldingen verdwijnen als sneeuw voor de zon. In veel gevallen geeft Safari je ook meteen alle eventuele volgende pagina’s van een langer artikel, zodat je in één keer door kunt lezen. Een verademing. Je zou de functie ook kunnen beschouwen als een gratis en laagdrempelige adblocker.
Voor mij persoonlijk zit er overigens nog wel een drempeltje in het gebruik van de readerweergave. Ik houd al mijn bronnen nog steeds bij via de app van Newsify. RSS is nog altijd de olie van mijn informatievoorziening. Die app heeft echter wel de beperking dat je feeds krijgt te zien zoals een website ze aanbiedt. Vaak maar gedeeltelijk dus, en met onnodige toevoegingen. Of in een onleesbaar lettertype. Als ik het artikel in de readermodus wil zien moet ik dus eerst nog een keer klikken op de knop ‘Openen in Safari’. Maar wat geeft het ook? Je krijgt er zoveel voor terug.

Gerelateerd:
De blokkeerders van de blokkeerders geblokkeerd
Een minder irritant Facebook met F.B. Purity…voor zolang het duurt
Volledige of gedeeltelijke rss-feeds: het grote debat
YouTubereclames uitschakelen met ScrewAds

@

2 Reacties

  1. michael minneboo schreef:

    Goeie tip, Edwin! Omdat ik add-block plus gebruik achter mijn mac, verbaas ik me altijd over de grote hoeveelheid reclame die ik zie als ik met mijn mobiel surf. Maar die shit hoef ik dus niet te zien, zo te lezen.

  2. Het werkt niet altijd Michael, maar in de meeste gevallen wel, als het maar een site is met afzonderlijke artikelen.

Reageer