clear

zoeken

search

Survivor Library: hoe je overleeft met oude kennis als technologie is verdwenen

21 februari 2016

The connections that make society strong also make it vulnerable.

Er zijn talloze boeken, films en games die zich afspelen in een post-apocalyptische wereld. Het is blijkbaar thematiek die tot de verbeelding spreekt. Misschien vinden we dat wel zo interessant omdat we wéten dat iedere beschaving vroeg of laat instort, maar we ons tegelijkertijd nauwelijks kunnen voorstellen dat wij dat zelf zullen meemaken.

Nu kan je alleen maar hopen dat we hier in welvarend West-Europa nog lang verstoken zullen blijven van oorlog, totale crisis of een ineenstorting van het systeem, maar wat nu als het wél gebeurt, en er zijn overlevenden? Zijn die dan nog in staat om te jagen? Zelf een huis te bouwen? Een noodverband aan te leggen? Giftige van eetbare paddenstoelen te onderscheiden? Voor mij persoonlijk geldt dat ik in de loop van mijn leven nog wel wat dingen heb meegekregen, maar er is vooral ook heel veel dat ik niet weet of kan. Maar hoe zit dat met de generaties na mij, die misschien niet eens meer weten dat er vroeger dienstplicht was? Hoe groot is de groep mensen die is opgegroeid met technologie en daar ook volledig -of bijna volledig- afhankelijk van is? Ik heb uiteraard geen flauw idee, maar het is een dankbaar onderwerp van gesprek. Zijn we straks nog in staat te overleven als alle technologie wegvalt?

Omdat ik dat zo’n interessant onderwerp vind kan ik genieten van Survivor Library. Dat is in veel opzichten geen spectaculaire site, maar ik vind het idee erachter geweldig. Iemand die zich simpelweg The Librarian noemt heeft de moeite genomen om rondom talloze onderwerpen oudere boeken uit het publieke domein te verzamelen en te ontsluiten als PDF’s. Als je bijvoorbeeld doorklikt op Shoemaking krijg je zo’n 25 titels uit de periode 1850-1930. Het aanbod gaat uiteraard wel vergezeld van een waarschuwing. De kennis van toen is vaak nog valide, maar ook niet zelden achterhaald. Dat is logisch:

ALWAYS keep in mind that the knowledge, techniques and skills in these books come from a century ago, sometimes earlier. They date from a time before we understood such things as disease vectors and the toxicity of substances such as mercury. While we’ve included the medical and food related books because there are many valuable, tried and true techniques that have been forgotten over time, they do contain formulas, recipes and knowledge that we now know to be dangerous and harmful. Before considering using any of these techniques or applying the skills and knowledge in them, apply common sense and modern knowledge. If you’re in any doubt about the safety of something in these books either consult an expert or don’t use them.

Deze site valt zelf uiteraard ook onder de noemer technologie. Je hebt er weinig aan als alles uitvalt. Je gaat al die PDF’s natuurlijk ook niet printen. Maar daar kunnen fysieke bibliotheken dan wellicht weer iets mee. Het concept is in ieder geval interessant.

@

Citaat: uit het onheilspellende intro You cannot win (a nuclear war) van de elpee The Ungovernable Force van Conflict.
Afbeelding: Lori Nix

6 Reacties

 1. Ingmar Koch schreef:

  Ik moest even zoeken, maar heb weer het stukje gevonden dat ik een paar jaar geleden schreef over de "Library of Utility" Een bibliotheek om de beschaving te reconstrueren.

 2. Leuk Ingmar! Die bijdrage heb ik ooit gelezen, maar die was hier ook wel weggezakt. Leve de blogarchieven 🙂

 3. Bartwatching schreef:

  Gelukkig hebben wij wel in dienst gezeten. Toch maar eens handboek soldaat opduikelen 😉

 4. Toch wel een handig boekje was dat ja 🙂

 5. michael minneboo schreef:

  Dank, Edwin. Ik word altijd blij van dit soort initiatieven. Moet zeggen dat ik zelf ook niet eens weet hoe je goed een verbandje aanlegt… Man, wat zijn we afhankelijk geworden van Google. Overigens heb ik ooit ergens gelezen, weet even niet meer in welk boek, dat we veel apocalyptische films hebben omdat ze ook vaak hoopvol zijn: er is altijd een deel van de mensheid dat de grote ramp overleeft.

 6. Dat is wel interessant, die hoop. Bij een echte apocalyps blijft er natuurlijk alleen andere leven over. Vraag dat maar aan de Brontosaurus 🙂

Reageer