clear

zoeken

search

Mooi: Bibliotheek Washington laat klanten oude beelden zelf digitaliseren

29 februari 2016

Dit vind ik dus een geweldige dienst voor bibliotheken en archieven: The DC Public Library (Washington), heeft onlangs een zogenoemd ‘Memory Lab’ geopend, waar het publiek zelf foto’s, video’s en gedrukte media kan digitaliseren. Mensen kunnen er bijvoorbeeld terecht met audiocassettes en VHS-banden, maar ook met oude kranten of foto’s. De bibliotheek koppelt dit ‘geheugenlaboratorium‘ aan andere, al bestaande labs (Fab Lab, Digital Commons en een Studio Lab).

Dat is toch geweldig? Enerzijds faciliteer je mensen die niet over al die apparatuur beschikken, anderzijds creƫer je een prachtige mogelijkheid om je collecties met historisch beeldmateriaal geleidelijk uit te breiden.

Of er al bibliotheken zijn in Nederland die dit soort diensten aanbieden weet ik niet. Ik heb er in ieder geval nog niet van gehoord, maar ik weet wel dat ik zelf veelvuldig gebruik zou maken van zo’n service. Voor Middelburg Dronk en Wij zijn De Stad krijg ik steeds meer historisch materiaal van particulieren. Neem nu alleen al vorige week: toen kreeg ik een zak foto’s die ik zelf kon digitaliseren, met mijn eigen flatbedscanner. Ik kreeg ook een enveloppe met 150 geweldige negatieven, die ik zelf kon digitaliseren met een geleende diascanner. Maar met twee ontvangen VHS-banden met videobeelden van Middelburg uit de jaren 50 kon ik aanvankelijk niets. Bibliotheek en archief konden me helaas niet verder helpen. Uiteindelijk heb ik de banden uitgeleend aan iemand die ze wel ergens om kan laten zetten, met als tegenprestatie dat die organisatie de beelden eventueel ook mag gebruiken.

@

Foto: DC Library

4 Reacties

 1. Was ook ooit het idee van het Boekscanner project in Brabant (http://bibliotheek20.ning.com/profiles/blogs/een-nieuwe-bibliotheekdienst). Alleen dan natuurlijk gericht op (foto)boeken.

  Heb ook wel eens geopperd dat bibliotheken eigenlijk apparatuur in huis zouden moeten hebben om alle oude media van 8mm film tot 3,5" floppydisk om te moeten zetten.

  Helaas stranden dit soort initiatieven vaak op de kennis en tijd die nodig is om mensen bij het gebruik van deze toepassingen te ondersteunen.

  Wel mooi om te zien dat dit in Amerika dus wel geprobeerd en als dienst aangeboden wordt.

 2. Tsja, dat is wel zonde. Ik blijf erbij dat je dat er ook niet bij moet doen, maar mensen volledig moet omscholen OF nieuwe mensen aantrekken die wel met de apparatuur kunnen omgaan. Je moet er in ieder geval volle fte's voor beschikbaar stellen, zoals je dat in het verleden ook deed voor de dienstverlening van toen. Anders heb je toch een beetje dat concept waarbij er wel wat technologie in het gebouw aanwezig is, maar het er zomaar een beetje bij bungelt. Dan gaat 't 'm niet worden…

 3. Lianne schreef:

  Is het niet ook een mogelijkheid om daar een (commercieel) bedrijfje/zzp-er voor in te schakelen? Die de apparatuur levert en eventueel ondersteunt? Tegen vergoeding door de gebruikers? Ik zou als bibliotheek op dit soort terreinen liever willen entameren, organiseren en faciliteren dan het zelf ook echt doen.

 4. @Lianne: dat kan voor sommige bibliotheken zeker een optie zijn. De vraag is wel altijd hoe de verhoudingen liggen tussen kosten en opbrengsten en of je dingen dan ook verankert, maar hele trajecten besteden aan medewerkers die er geen affiniteit mee hebben? Dat is helemaal niks. Dat kost veel te veel energie en geld. Je zou eigenlijk op basis van je budget moeten kijken wat er mogelijk is, vervolgens kijken of je de geschikte medewerkers al hebt of niet, en zoniet: ze dan dan aannemen of inhuren. Nog mooier is het als het op non-profitbasis gewoon kan gebeuren in je gebouw.

Reageer