clear

zoeken

search

Wij zijn De Stad 2015: een heerlijk Middelburgs jaar

27 december 2015

Het is gaaf om even terug te blikken op een prachtjaar voor Wij zijn De Stad. Dankzij jullie belangstelling en waardering kreeg het initiatief deze zomer een eigen website + logo en groeide het aantal likers de Facebookpagina van 1500 naar ruim 4500. Daar zijn we enorm blij mee. En trots op. Dank daarvoor!

We schreven in 2015 iets meer dan 500 eigen bijdragen. Sommige daarvan omvatten weinig meer dan een enkele zin, andere een paar alinea’s. Als we in het archief op //wijzijndestad.com/archief terugbladeren beseffen we weer hoeveel leuke Middelburgse plekken we in die twaalf maanden bezochten, en hoeveel mensen we ontmoetten. Het maken van een top 10 zou veel mensen tekortdoen, daarom hebben we 12 berichten geselecteerd die waanzinnig goed bekeken werden. Normaal gesproken worden posts tussen de 2.000 en 15.000 keer bekeken op Facebook, maar soms zijn er uitschieters, die meer dan 20.000 impressies hebben. Een selectie:

In de categorie minder leuke berichten die door veel mensen werden gelezen hadden we onder meer het verhaal ‘De Kermis is geen vetpot meer‘ en ‘Peter Christ is De Stad‘. Dat eerste verhaal werd bijvoorbeeld veel gedeeld in de gemeenschap van kermisklanten zelf, het tweede spreekt iedere winkelende Middelburger aan. Peter was en is een fenomeen.

Dan de berichten rondom evenementen die we met z’n allen enorm waarderen. We genoten massaal van Culikaravaan in augustus, van het Pleinfeest in september en van de N8vdN8 in oktober. De meningen over Middelburgse festivals en andere evenementen zijn altijd verdeeld, maar als ze vanuit het hart¬†worden georganiseerd, en winstbejag niet bovenaan de lijst met doelstellingen stellen, dan zijn we doorgaans eensgezind in onze waardering.

Waar we ook dol op zijn: nieuwe initiatieven en ‘de ballen’ om echt te ondernemen. Berichten daarover worden niet alleen goed bekeken; er komen ook veel reacties op, zowel online als offline. Met hoeveel mensen we spraken over de plannen rondom -en de opening van- Robuust op de Markt, over de plannen van Guusje in de Lange Delft of over het toekomstige Hotel & brasserie Loskade 45 weten we niet meer, maar het waren er echt heel veel. Als initiatieven ook nog eens hip zijn kunnen ze helemaal niet meer stuk. We hebben daar gewoon zin in!

Dingen die van ons allemaal zijn raken ook altijd een gevoelige snaar. Of we nu schrijven over het voormalige Zwembad, over een ondernemer als Cafetaria Lammers, de beklimming van Malle Betje of de ontwikkelingen rondom Stationsrestauratie Middelburg: zulke bijdragen kunnen altijd rekenen op veel belangstelling en reacties. Tof is dat.

En verder zijn we ook verzot op een gezonde dosis humor, kritiek en historie. Soms gaat het nergens over. Die hoosbui van bevrijdingsdag bijvoorbeeld was een kijkcijferkanon. We zaten die zondag massaal binnen, op internet te kijken naar het vocht buiten. Begrijpelijk, want wel zo comfortabel. En dan kunnen we ook weer even lekker sneren. Over dat gootje bijvoorbeeld.

Maar het best bekeken berichtje van dit jaar is een hele recente. Het licht aangeschoten kiekje van Paskal en Danny in Seventy-Seven werd meer dan 50.000 keer bekeken! De enige bijdrage die daar overheen ging was dat filmpje over de dansende man op City of Dance, maar die hadden we niet zelf geplaatst. Het was evenwel prachtig om te zien hoe die video binnen twee dagen naar 125.000 kijkers schoot, omdat pagina’s als vkmag het ook deelden. Dan gaat het hard opeens.

Hebben wij veel geleerd over Middelburg en de Middelburgers, het afgelopen jaar? Ontzettend veel zelfs. Maar wat precies, dat laten we nog even bezinken. We durven in ieder geval wel te zeggen dat de crisis nog altijd niet voorbij is. Er sneuvelen simpelweg nog te veel ondernemers. Maar we zien ook dat veel leegstaande panden al snel een nieuwe invulling hebben gekregen en dat er werkelijk van alles gebeurt, in zo’n klein stadje.

Een andere ontwikkeling is het aanstippen ook waard. We hebben nog vaak genoeg redenen om te mopperen over de politiek. Denk aan snoeiharde bezuinigingen die nu nodig zijn omdat er in het verleden onverstandige keuzes werden gemaakt, denk aan tegenstrijdige beleidsplannen, of aan ongelukkige besluiten in het algemeen. Wat wij echter ook zien is dat Gemeente Middelburg soepeler wordt, en echt probeert mee te bewegen met alle ontwikkelingen. Een terrassenbeleid dat binnen een half jaar wordt versoepeld, niet altijd handhaven als mensen met goede intenties iets buiten de regels gaan en soepeler omgaan met het verlenen van vergunningen voor dingen die gewoon goed zijn voor de stad. Dat vinden we echt bemoedigend.

Wat ons betreft was 2015 een prachtig jaar. We hopen dat 2016 minstens zo mooi wordt, of zelfs nog mooier. Samen moeten we een heel eind kunnen komen, toch? Tot in 2016!

@

Reageer