clear

zoeken

search

#empty: lege musea als fototrend

28 augustus 2015

Als je intensief het nieuws, de trends en de hypes rondom culturele instellingen op internet volgt kom je soms in de verleiding om te denken dat je alles wel zo’n beetje op het netvlies hebt. Dat je goed geïnformeerd bent. Dat laatste kun je misschien nog zeggen zonder arrogant over te komen, maar dat eerste? Dat is per definitie onmogelijk. Een staaltje zelfoverschatting, niks meer, niks minder.

Neem nu de hashtag #empty, in combinatie met de afkorting van een naam van een museum, zoals #emptyMoMa of #emptyTate. Die zag ik de afgelopen twee jaar dus gewoon niet voorbij komen. Niet op Instagram, niet op Twitter en niet op Facebook. En ik kan je verzekeren: dat komt niet omdat ik die platformen te weinig gebruik. Maar een maand geleden maakte ik via een artikel op Erfgoed 2.0 alsnog kennis met het fenomeen en leerde ik dat de bijbehorende beweging al op gang kwam in 2013, toen Instagrammer Dave Krugman de hashtag #emptyMet muntte, nadat hij en een paar gelijkgestemden van het Metropolitan Museum  of Art in New York toestemming hadden gekregen om na sluitingstijd foto’s te komen nemen in het lege gebouw.

Dat initiatief kreeg in de maanden erna veel navolging, van het Louvre tot ons eigen Rijksmuseum, waar een blog dat ik nog altijd volg, Marketingfacts, in juni een mooi en goedgedeeld artikel aan wijdde. Dat artikel was me dus ook ontgaan, net als het 3000 keer gedeelde artikel over het onderwerp in The Guardian, in januari van dit jaar.

Maar het is nooit te laat. Nu heb ik #empty wel op het netvlies, en mijmer ik meteen over varianten. Geen musea, maar bibliotheken. En dan geen empty maar full. Want zeg nou zelf: #fulloba en #fulldok; dat klinkt toch eigenlijk nog gewoon beter dan dat lege voorbeeld?

Gerelateerd:
Vul het gat: een knap staaltje gebruikersparticipatie
Museumburen: mooie PR van het (Zeeuws) Museum
Klantvriendelijkheid: gebruikers faciliteren, niet belemmeren

@

Deze bijdrage verscheen ook in IP 6, 2015
Foto: Joost lult wel

2 Reacties

  1. michael minneboo schreef:

    Leeg is wel bijzonder: dat maken we normaliter als bezoeker niet mee, een leeg Rijksmuseum of leeg Stedelijk. Deze trend was mij trouwens ook ontgaan. 🙂

  2. Misschien kun je dat ook eens fixen voor een beurs met striptekenaars. Het gehele congres voor je/jullie zelf 🙂

Reageer