clear

zoeken

search

Digital Bodleian: een beeldbank om te zoenen

09 augustus 2015

Eerlijk gezegd wist ik helemaal niets over de Bodleian Library. Ik citeer schaamteloos van Wikipedia:

De Bodleian Library, ook wel kortweg de ‘Bodley’ of de ‘Bod’ genoemd, is de oudste openbare bibliotheek van Europa. Het is de voornaamste onderzoeksbibliotheek verbonden aan de Universiteit van Oxford, Engeland. In Engeland is het de op een na grootste bibliotheek, na de British Library. De Bodleian Library is een van de zes bibliotheken die depotplicht kennen voor alle werken gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk […]

Nou, en deze bibliotheek heeft vorige maand dus Digital Bodleian gelanceerd, een beeldbank die nu al meer dan 100.000 afbeeldingen bevat en de komende jaren verder zal worden uitgebreid. De afbeeldingen zijn de afgelopen twintig jaar gedigitaliseerd en waren eerder al toegankelijk voor pashouders van de bibliotheek, maar vanaf nu dus voor iedereen. Liefhebbers kunnen afbeeldingen desgewenst ook downloaden en hergebruiken.

Deze beeldbank is een attendering meer dan waard. Bij mij hapert de interface weliswaar zo nu en dan (in Google Chrome) maar de website ziet er fantastisch uit en nog belangrijker: de inhoud is fantastisch. Zelden zag ik zo veel fraaie, kleurrijke oude prenten in één verzameling. Alleen al om die reden kun je er met gerust hart een paar uur voor uittrekken. Vanuit het perspectief van het vakgebied kan ik alleen maar zeggen: dit is nu zo’n bron waar je als bibliotheek, archief of museum mee voor de dag kunt komen. Dan heb je die enge robotachtige marketingteams niet eens meer nodig.

@

2 Reacties

  1. riah schreef:

    En in het echt is de Bodleian ook een aanrader, mocht je ooit in de buurt van Oxford zijn.

  2. Dank voor de tip Ria! Neem ik ter harte, ooit 🙂

Reageer