clear

zoeken

search

Wat kost dat nou, zo’n interim bestuurder van een bibliotheek?

01 juli 2015

Ik heb al vaak geroeptoeterd dat er meer transparantie zou moeten zijn over de manier waarop geld wordt uitgegeven door publieke organisaties. Dan moet je ook zo eerlijk zijn om erop te wijzen als die transparantie wordt geboden.

Neem nu dat gekke verhaal van twee weken geleden, waaruit zou blijken dat de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg ‘opeens’ een schuld van vijf miljoen bleek te hebben. Dat was natuurlijk onzin. Dat bedrag was al veel langer bekend. Gelukkig constateerde Omroep Zeeland dat ook. Die schuld was gewoon terug te vinden in de jaarstukken.

Gisteren bekeek ik de jaarstukken over 2013 zelf ook alsnog, en zag het bewuste bedrag inderdaad staan. Maar niet alleen dat. Ook de vergoedingen voor de interim bestuurders en leden van de Raad van Toezicht staan keurig vermeld, terwijl ik dacht dat die uitgaven altijd aan het zicht onttrokken werden door ze op te nemen in algemene posten. Niet dus (klik om te vergroten):

Zo gek als bij de Haagse Hogeschool was het dus niet, maar de Grote Ontstopper toucheerde de anderhalf jaar dat hij bij de ZB zat toch maar mooi 15K per maand. Dat ligt weliswaar onder de wettelijke norm, maar bij zulke bedragen vraag je je toch af: was zo’n man het ook waard? Daar valt geen zinnig antwoord op te geven, althans niet door mij. Ik weet alleen iets van de dingen die hij niet heeft gedaan, en dan ook nog maar een klein beetje.

Ook interessant vond ik de passages in het jaarstuk met daarin een woord dat ik even op moest zoeken, over de ‘Dotatie voorziening non activiteit’. Een dotatie is net zoiets als een donatie, maar dan als schenking volgens een bepaalde procedure.

Een afdelingshoofd krijgt als afkoopsom dus 70 procent van de loonsom tot aan de pensioengerechtigde leeftijd en dat is dan goed voor 491.000 euro. Kijk, dan weet je tenminste een beetje wat er zoal speelde, op de achtergrond. Dat is buitengewoon leerzaam.

Ik ben benieuwd naar het verslag over 2014.

Gerelateerd:
Over de bezuinigingen op de Zeeuwse Bibliotheek
Ondertussen in Middelburg: bibliotheekvernieuwing als kind van de rekening
De ontwikkelingen bij de Zeeuwse Bibliotheek: oud-directeur a.i. Egas Repáraz spreekt

@

Reageer