clear

zoeken

search

Van Xbox naar PS4…om The Witcher 3 te kunnen spelen

13 juli 2015

Vanaf het moment dat ik voor het eerst videogames speelde, ergens in de vroege jaren 80, stond ik open voor alle platformen waarop die games gespeeld konden worden. Eind jaren 80 zwichtte ik echter voor de NES van Nintendo, om dat merk vervolgens ruim twintig jaar trouw te blijven. Soms keek ik met een jaloers schuin oog naar het aanbod voor de consoles van Sony en Microsoft, maar de belofte van steeds weer een nieuwe game in de Zelda-reeks zorgde ervoor dat ik niet overstapte. Totdat m’n Wii werd gejat in Maastricht. Dat was -letterlijk- een breekpunt. Ik stapte over op de Xbox 360, die toen al jaren op de markt was. Ik vermaakte me er kostelijk mee, vooral door fantastische games als Skyrim.

Maar de oude irritatie van het niet kunnen spelen van bepaalde games op de console van mijn keuze begon dit jaar weer op te spelen. Dat ik moest lezen dat Mortal Kombat X pas veel later op de 360 zou uitkomen was nog tot daar aan toe, maar toen ik begreep dat The Witcher 3 hélemaal niet zou worden uitgebracht op dat platform werd ik chagrijnig. Naar dat veelbelovende spel was ik namelijk meer dan nieuwsgierig. Ik bedoel: een ‘nieuwe standaard in gaming‘? Zo’n spel kun je toch niet negeren? Een paar weken geleden ging ik dus voor de bijl. Ik besloot gewoon een Playstation 4 te kopen. Dan zou ik de komende jaren tenminste wél gebeiteld zitten, qua aanbod en speelmogelijkheden. Het laat zich raden dat The Witcher 3 Wild Hunt de eerste game was die ik zou gaan spelen.

Ik heb geen spijt gekregen van mijn beslissing. Wat mij betreft maakt de game de belofte helemaal waar. The Witcher 3 is werkelijk episch. Uitgestrekte werelden, een goed verhaal, schitterende graphics en fijne gameplay. Helemaal foutloos is het spel niet, maar desondanks kan ik er alleen maar superlatieven op loslaten. Het spel komt met stip binnen in mijn top tien aller tijden en dat wil toch wel iets zeggen, na ruim 30 jaar game-ervaring.

Deze game bewijst m.i. ook nog eens dat videogames andere media overtreffen als het gaat om amusementswaarde. Veel mensen worden wat narrig, als je games vergelijkt met boeken, films en series, maar de vraag waar je uiteindelijk al je kostbare tijd aan wilt besteden is een relevante. Ik had er geen enkele moeite mee dat The Witcher minstens 150 uur van mijn tijd heeft opgesnoept. Het is als een film die je zelf grotendeels kunt regisseren, als een boek waaraan je zelf mee kunt schrijven. Het is een puzzel, een gevecht en een fantastisch schouwspel in één.

Sony heeft me voorlopig te pakken. Sorry Nintendo.

Gerelateerd
Uitgesteld zwichten: van Wii naar Xbox, van Zelda naar Skyrim
Dragon Age Inquistion: de weg naar een epische anti-climax
Kerst 2012 was groots en meeslepend
Skyrim: lezen doe je maar in de bibliotheek!
Frustratie is de motivatie

@

4 Reacties

 1. michael minneboo schreef:

  Ha Edwin. Zoals je weet ben ik niet zo'n gamer, maar ik denk met genoegen terug naar pc-games als Sim City. Die zou ik graag nog een keer willen spelen. Ik heb ooit een tweedehands Xbox van iemand gekregen – volgens mij de eerste generatie – en daar speel ik wel eens Burn Out 3 op. Nu ben ik wel geinteresseerd in games gebaseerd op superheldenstrips. Weet jij welk systeem ik daarvoor het beste kan aanschaffen: de nieuwste X-Box of de nieuwste PSP? Thanks!

 2. Poeh Michael, dat is nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Neem nu het spel Batman Arkham Knight, die krijgt voor zowel de PS4 als de XBox One een goede review

  Review PS4

  Review Xbox one

  De consoles zijn niet goedkoop dus je kunt de apparaten eigenlijk beste in de volle breedte vergelijken. Ik heb gekozen voor de PS4 omdat ik dan voorlopig niet mis zal pakken als er nieuwe titels verschijnen, al is het bij grote namen wel zo dat die gewoon voor beide consoles uitkomen. De specificaties van de hardware verschillen ook nogal. Maar uit oudere vergelijkingen komt niet echt een winnaar naar voren. Google maar eens op "ps4 vergelijk xbox one". Of hier een recentere

  Voor het huidige aanbod is de PS4 misschien toch het interessantst maar een dingetje is wellicht ook nog de Backward compatibility van de Xbox. Vanaf het najaar kun je daar ook redelijk wat titels op spelen van de voorganger, de 360. Dan heb je dus ook misschien games als Spiderman 2 etc. Maar dat is nog niet bekend. Bij de eerste titels nog geen striphelden: //www.xbox.com/nl-NL/xbox-one/backward-compatibility

  Kortom: niet makkelijk te beantwoorden. Misschien moet je in de winkel ook even op beide spelen om het zelf te ervaren. Maar als je voor de PS4 gaat kunnen we misschien nog eens online tegen elkaar gamen. Lijkt me leuk 🙂

 3. michael minneboo schreef:

  Ha Edwin, bedankt voor je antwoord. Ik moet er inderdaad maar eens goed in duiken.

 4. Succes, benieuwd naar je uiteindelijke keuze en je ervaringen daarna 🙂

Reageer