clear

zoeken

search

Open bibliotheken bestaan dus toch: de Chattanooga Public Library

16 juni 2015

Het was toch bijna tien jaar een mooie droom van me: die waarlijk open bibliotheek, die contextualisering net zo makkelijk koppelt aan lokale verhalen als aan overheidsinformatie. De bibliotheek die de belichaming is van de vrije geest van het oorspronkelijke web, dat nog niet geheel verziekt was door het grote geld. De bieb waarin de creatieve geesten en makers alle ruimte krijgen om verbindingen te leggen met de gemeenschap waar het allemaal om draait. Er zijn veelbelovende glimpen hoor, daar niet van, maar over het algemeen kan ik toch wel stellen dat ik nog maar zelden m’n oude vuurtje zie oplaaien, als ik lees over vernieuwende initiatieven. Er zijn maar een paar plekken waar het meer is dan slechts een deelproject. De accenten liggen toch vaak op andere zaken, die ik nu eenmaal minder spannend vind.

Maar dan lees ik opeens Data Reinvents Libraries for the 21st Century. Aanvankelijk denk ik dan: “oh, alweer zo’n artikel dat stelt dat bibliotheken meer zijn dan boeken alleen”. Maar dan lees ik de passage over de Chattanooga Public Library:

The library boasts an open data portal that it manages for the city, a civic hacker lab, a makerspace for community projects, and expanded access to in-person and online tutorials for coding and other digital skill sets. It’s a goal he accomplished with the help of the city, the civic tech group Open Chattanooga, and philanthropies like the Benwood and the John S. and James L. Knight foundations.

En dan klik ik even door. Naar de site van de bieb, en naar het bewuste portaal. En dan zie ik eigenlijk opeens alles dat ik altijd voor ogen had. Zelfs die lokale verhalen.

Het kan. Het bestaat. Prachtig!

@

1 Reactie

Reageer