clear

zoeken

search

Het Cluetrain manifest: nieuwe aanwijzingen van Searls en Weinberger

04 maart 2015

And we called it “cluetrain” because it’s an old silicon valley joke – the clue train stops there four times a day, but it never takes delivery.

Aaah: de periode 2005-2007. Wat een interessante periode was dat toch. Na een jaartje of tien internet voornamelijk te hebben gebruikt als informatiebron, entertainmentkanaal en communicatieplatform, viel er toen opeens van alles op zijn plek. Sociale media braken door. De ene tool was nog mooier dan de andere. Ik begon te bloggen en las me helemaal suf over de kansen en bedreigingen van ‘dat nieuwe web’. Ik leerde enorm veel van boeken als The Wealth of Networks, We the Media en Wikinomics. Heerlijk! Lezen, opzuigen en verwerken.

The Cluetrain Manifesto was ook zo’n boekje. Doc Searls en David Weinberger schreven het al in 1999. Het is online nog steeds te lezen (er is ook een Nederlandse vertaling). Een lekker dik aangezet manifest, over marketing in een menselijke wereld.

Welnu: 16 jaar later hebben de auteurs een lijst met nieuwe aanwijzingen gepubliceerd, die ook deze keer zijn vertaald in het Nederlands, door Mike Peeters van de Piratenpartij. De vertaalde, bijna bijbelse inleiding neem ik hieronder over.

Hoor ons, o dierbaar Internet

Het is zestien jaar geleden dat we elkaar gesproken hebben. Al die tijd hebben de mensen van het internet, jij en ik en alle onze vrienden van vrienden van vrienden, tot de laatste Kevin Bacon, er een geweldige plek van gemaakt, gevuld met de wonderen van de wereld en de dagelijkse onbenulligheden. Van serieuze zaken tot grappige, en tot ongelooflijke WTF-momenten. We hebben een einde gemaakt aan meerdere tirannen en dictators. We hebben helden gecreëerd. We hebben gezien Hoe Dingen Werken en Wie We Zijn.


Maar op het moment staat al het goede werk wat we gedaan hebben onder druk, we verkeren in levensgevaar. Toen wij de eerste keer voor u stonden was dat om te waarschuwen voor hen die niet begrijpen dat ze het internet niet begrijpen. Dat zijn De Dwazen, de bedrijven en corporaties die het internet alleen gebruiken als uiterlijk vertoon. Nu bedreigen nog twee bendes alles wat we samen hebben opgebouwd. De Plunderaars begrijpen het internet maar al te goed. Ze denken dat het hun eigendom is om te plunderen, verzamelen onze data en geld, denkende dat wij de dwazen zijn. Maar het gevaarlijkste is de derde horde: dat zijn WIJ.


Een horde is een ongedefinieerde massa mensen. Maar de glorie van het internet is dat het ons in staat stelt te communiceren;divers als we zijn.We houden allemaal van massavermaak. Televisie is tegenwoordig zelfs prachtig, en het Net laat ons kijken wat we willen,wanneer we willen. Geweldig.


Maar we moeten onthouden dat het leveren van massamedia de zwakste kracht van het Web is. De superkracht van het internet is verbinding maken zonder restricties. De almachtige kracht, dat we er van kunnen maken wat we maar willen. Er is daarom geen tijd om achterover te leunen en het “o zo lekkere” junkfood te verorberen van Dwazen en Plunderaars, alsof ons werk al af is. Het is tijd om het vuur van het Web in te ademen, en om ieder instituut dat ons voor kinderachtig aanziet geheel te veranderen.


De plundering van het internet, gelijk een stuksgewijze organenroof, is al flink gevorderd. Vergis je niet; met een pennenstreek, een geheime handdruk of door het onderdrukken van slachtoffers, kunnen we het dierbare internet uit onze handen laten glippen. We spreken tot jullie vanuit de beginjaren van het Web. We zijn samen op het Web opgegroeid. Er is weinig tijd. Wij, de mensen van het Internet, moeten de glorie van zijn openbaring onthouden zodat we het op kunnen eisen, in de naam van zijn ware aard.

@

Gerelateerd:
Naked Conversations/het cluetrain manifest
De nieuwe bibliotheekmedewerker en het cluetrain manifest
De gehyperlinkte en menselijke bibliotheek

Reageer