clear

zoeken

search

De bibliotheekwereld wordt naar de kloten geholpen

24 februari 2015

Weet je mensen: inmiddels ben ik er niet eens meer verbitterd over. Ik heb ergens onderweg besloten dat ik kap met zeiken over de bureaucratie, de corruptie en het misbruik van macht. Waarom? Omdat je geen schijn van kans hebt. Daarom!

Maar als ik dan net iets te veel gedronken heb durf ik het weer wel hoor. Het even aanstippen. Ik zal niet zeggen wat er allemaal mis is bij bibliotheken momenteel, maar allemachtig: dit soort shit heb ik nog nooit gehoord en gezien. Waarom schrijf ik er dan nooit over? Vanwege dierbaren meneer, en niks meer dan dat. Wat er gebeurt in Rotterdam of wat er gebeurt in Middelburg is bij de bibliotheekbeesten af, heus. En er komt een moment dat ik het allemaal wel ga beschrijven, want ik ben er kotsmisselijk van, dat ik het binnen moet houden. Dat het zo maar allemaal kan. Dat iedereen wegkruipt in angst.

En als het nou verdomme alleen hier was, maar het speelt overal. Alleen maar van die schijnconstructies. Met gekochte aandacht doen alsof alles pais en vree is in die sector. En vast wel: die tientallen miljoenen zijn goed besteed. Maar fuck it mensen. De halve sector leeft in angst. Ik heb in 15 jaar nog niet gezien wat ik nu zie. Maar dat mag je niet zeggen, echt niet. Stel je voor.

Het moet eens klaar zijn.

@

11 Reacties

 1. Dat krijg je, he. Als economen – zonder hart voor de zaak en publiek – het management overnemen, vanwege de goede positie… Hetzelfde gebeurt nu in de zorg. Allemaal artsen met euro-tekens in de ogen. 15 kilo afgevallen in een week ? Mogelijk bent u aan genezing toe, dus u kunt naar huis! Zij berichten mij dat zorg voor ouders goedkoper, met minder persoonlijke uren aan het bed KAN, Ik antwoord: maar zij moeten genezen, hier is juist meer zorg /aandacht nodig, om het eten naar binnen te werken. Oh, zo had Florence Nightingale het nog niet gezien…

  Inderdaad schrok ik ook enorm in Nijmegen, bibliotheek open met 1 persoon, de bewaker bij de uitgang. Dat is dan de hoofdvestiging met meerdere miljoenen euri aan objecte. Google helpt u verder, zegt een bordje pal tegenover de ingang! Dat betekent wat voor het imago van biebs, dat wij komende generaties presenteren ! Niets persoonlijk advies, geen betere zoekvangsten, slimmere doorkijkjes in objectieve benadering probleemstelling. Het was leeg in de bibliotheek, want het hart was eruit; de mens !

 2. Con schreef:

  Een dikke zoen van mij voor een bevlogen man! Ik ben ook tegen?

 3. Michel schreef:

  Edwin, ik deel je zorg.
  Je moet "vor de grap" eens op statline kijken naar de besteding van de middelen in de OB sector: //statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70763NED&D1=a&D2=a&HD=121101-0951&HDR=T&STB=G1

  Je zult dan zien dat tussen 2005 en 2013 het aantal bibliotheken is teruggelopen van 341 naar 160. Da's op zich goed want door het aantal organisaties te beperken zou je de overhead kunnen verminderen. In de kolom exploitatie zie je vervolgens dat de totale baten in dezelfde periode zijn gestegen van 492,8 tot 550,7 miljoen euro. Daarbinnen zijn de inkomensten vanuit gebruikers teruggelopen en de subsidies omhoog gegaan.
  Maar dan moet je bij de lasten kijken: de huisvestingskosten zijn ondanks de terugloop van het aantal organisaties en vestigingen gestegen van 102 naar 127 miljoen en de bestedingen aan collectie gedaald van 79 naar 70 miljoen.
  Dus teruglopende bezoekersaantallen en kleinere collecties en toch hogere huisvestingslasten.
  Het lijkt erop dat ROC-Leiden slechts een tipje van de vastgoed-ijsberg is.

 4. Frank Huysmans schreef:

  @Edwin: Het zou goed zijn als er eens een onderzoeksjournalist zou duiken in een specifieke organisatie. Nu blijft het bij vermoedens.
  @Michel: het is misschien wat te kort door de bocht uit de stijging van de huisvestingslaten te concluderen dat er sprake is van een vastgoed-fixatie. Ik heb er niet heel goed zicht op, maar weet wel dat bibliotheken vaak vastzitten aan langjarige huurcontracten die zwaar op de begroting drukken. Het is denk ik niet zo dat de directies en RvT's aan dat vastgoed gehecht zijn.

 5. Marijke schreef:

  Ik zie wat er in Zaanstad gebeurt: bijna geen vestiging meer open, ik weet van in ieder geval één vestiging waar tot 14.00 helemáál geen personeel is en je je biebpas als sleutel moet gebruiken om binnen te komen. (En natuurlijk moet je dan blij zijn dat je voor 14.00 in ieder geval nog gebruik kunt maken van de bibliotheek…) En dit is volgens mij niet zonder gedwongen ontslagen gegaan.

  En ook bij de UB's zijn mensen ontslagbedreigd. Allemaal logisch en noodzakelijk. Túúrlijk. Als je er door getroffen bent zoals ik, zie je vast de werkelijkheid niet meer zo helder …

  Geen werk voor alle werkzoekenden (in welke sector dan ook)? Zat werk denk ik, maar geen geld om je in dienst te nemen!

 6. michael minneboo schreef:

  Hé Edwin, de gevoelens die jij beschrijft in je stuk, voel ik ook, en die worden niet alleen opgeroepen door wat er in de bibliotheekwereld gebeurt – daar weet ik dan weer te weinig van. Maar heb ik bij bijna alles wat er misgaat op dit moment en waar politici zich laten leiden door maximale winsten en alleen nog maar luisteren naar lobbyisten en de grote bedrijven. Volgens mij wordt alles van waarde nu zo'n beetje kapot gemaakt – de zorg, sociale voorzieningen, sociale huur, etc. Ik zag laatst ook die video op je blog van die man die wacht tot we eindelijk eens in opstand komen en de boosdoeners gaan ophangen. Tja, volgens mij moeten we de macht terugnemen die we ze gegeven hebben. Maar hoe?! Dat weet ik niet. Zeer frustrerend.

 7. Dank allen!

  @Mathé: het economische aspect zegeviert veel te vaak inderdaad. Soms is daar nog best iets voor te zeggen, maar niet als het geld tegelijkertijd op andere manieren over de balk wordt gemieterd.

  @Con: een dikke kus terug 🙂

  @Michel/Frank: je brandt vingers snel aan statistieken, maar toch vind ik dit erg interessant. Ik vraag me dan ook af of dit nog iets zegt over de investeringen in de grotere nieuwbouw- of verbouwprojecten her en der. Die gaan soms met tientallen miljoen tegelijk. Ik zou dan denken dat die de kosten van kleine, verdwijnende vestigingen overtreffen, maar dat durf ik echt niet te zeggen. Maar tel bij die kosten nu ook nog eens die kosten van de digitale bibliotheek op, en die van de retail bijvoorbeeld. Hoeveel blijft er dan nog over voor de inhoud en de investering in goede medewerkers? Ik hoor nog steeds keer op keer dat er wel degelijk interessante projecten zijn, maar dat het vaak spaakloopt op gebrek aan menskracht, een goede uitvoering, enz. Dat is dan weer dat aloude subsidiedenken waar ik zelf zo mee worstelde rond 2009. Iets zegt me dat geld zo veel beter besteed zou kunnen worden, maar maak dat maar eens hard… Zou tof zijn als een journalist daar eens een paar maanden in dook inderdaad.

  @Marijke het is volgens mij voor het eerst dat ik iets lees over Zaanstad. Daarbij vraag ik me dan meteen weer af op hoeveel andere plekken het ook zo gaat…Schrikbarend..

  @Michael helemaal met je eens. Het is ongetwijfeld zo dat we de leiders krijgen die we verdienen, maar als je het in het grotere plaatje bekijkt is het misschien wel gewoon het beeld van kapitalisme op drift. Het systeem dat zichzelf opeet omdat het alleen maar kan bestaan als er groei is. Dat moet een keer imploderen of exploderen. Dan komen we mooi uit bij de gedachten van Peter 🙂 Maar de krachten die alles in stand houden zijn dusdanig groot dat je tussentijds alleen iets kan bereiken met heel veel massa. En daar zijn we met z'n allen dan weer te veel voor afgeleid. Ingenieus systeem hoor 🙁

 8. michael minneboo schreef:

  @Edwin: Inderdaad. We laten ons te veel afleiden. Het is ook moeilijk om het kasteel te bestormen als er a) rook omheen hangt b) meerdere kastelen zijn en je niet precies weet waar de boosdoeners zich ophouden.

 9. Wim Keizer schreef:

  Hoi Edwin,
  Rotterdam en de Zeeuwse Bibliotheek: zijn het uitzonderingen (naast enkele andere, zoals Eindhoven, Rivierenland en Haarlemmermeer), waarbij ik graag eens zou willen weten wat precies de rol van de Raad van Toezicht is geweest in de verhouding met directie en OR, of zijn ze exemplarisch voor een groot deel van de branche?
  Ik weet het niet, maar ik hoop dat het uitzonderingen zijn, ook al is elk treurig geval er één te veel.
  Bedoel je met de besteding van miljoenen de landelijke miljoenen?
  Ik vermoed dat het in Rotterdam en Middelburg vooral mis is gegaan in de eigen organisaties, in relatie met hun eigen subsidiegevers, en dat de landelijke miljoenen er niet heel veel mee te maken hadden.
  Wel denk ik dat de landelijke miljoenen veel beter hadden kunnen worden besteed dan nu het geval is (na zeven jaar nog steeds geen NBC, in 2008/2009 voorgeschoteld als een belangrijke factor voor de toekomst van de bibliotheek).
  Frank pleit voor onderzoeksjournalistiek in specifieke gevallen. Ben ook ik voor. Tips en documenten zijn van harte welkom: jw.keizer@hetnet.nl.
  Resultaten niet gegarandeerd (mensen moeten ook willen praten en dus niet belang zijn), maar Bibliotheekblad(.nl)zal z'n best doen.

 10. Wim Keizer schreef:

  Correctie: (… dus niet bang zijn…)

 11. Ha Wim,

  Ik mail je wel even.

Reageer