clear

zoeken

search

Bring your own app

11 februari 2015

Het begrip Bring your own device (BYOD) raakte, sinds het bedrijf Intel het in 2009 voor het eerst muntte, snel ingeburgerd.  Ook in Nederland. Zelfs de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) publiceerde er in juli 2012 een advies over, met de titel Bring your own device. In dat rapport definieerde de dienst het verschijnsel als “het toelaten van eigen apparatuur van de medewerker voor zakelijk gebruik” en voegde er aan toe dat in het concept de gebruiker bepaalt welk apparaat het beste geschikt is voor gebruik in de persoonlijke en de zakelijke omgeving.

Sinds vorig jaar lezen we ook steeds meer over de opvolger van BYOD: Bring your own application (BYOA). De betekenis daarvan laat zich niet moeilijk raden, maar je vraagt je wel af of die variant het verdient om apart benoemd te worden. Als ik lees dat BYOA staat voor het toenemend gebruik van apps door medewerkers, zoals de gratis clouddiensten Dropbox en Google Drive, dan zou ik denken: dat is logisch. Waarom zou je eigen apparatuur meenemen naar het werk om de daarop aanwezige software vervolgens niet te gebruiken? Maar tijdschrift Computable geeft het begrip een extra laag. Zij stellen dat leden van de ‘BYOA-generatie’ ook wel ‘citizen developers’ worden genoemd. Medewerkers die voldoende technische kennis hebben om zelf apps te bouwen of voldoende technische ervaring hebben om deel te nemen aan het ontwikkelproces. Het blad verwacht dat ICT-afdelingen deze burgerontwikkelaars steeds meer vrijheid zal gaan geven.

Het klinkt als een interessante trend, maar ik kan me nog niet goed voorstellen dat dit bij erfgoedinstellingen komend jaar ook al echt gaat spelen, een enkele uitzondering daargelaten. Zowel BYOD als BYOA worden nog sterk afgeremd door maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging. En dat is nu juist een aspect dat bij veel organisaties hoger op de agenda staat dan ooit. Daar staat tegenover dat ik onlangs las dat GO Opleidingen sinds het najaar van 2014 cursussen BYOD verzorgt, onder de titel Mobile Device en App Management in de praktijk. Zou het dan toch…..?

@

Deze bijdrage verscheen eerder in de rubriek #IPLingo in Informatieprofessional 1, 2015.

Reageer