clear

zoeken

search

Bizar: Hans Warren op zwart in de Krantenbank Zeeland

28 februari 2015

Wat hebben we hier nu? Wel: het is een screenshot van een artikel in de Krantenbank Zeeland van de Zeeuwse Bibliotheek, dat in maart 2000 werd geschreven door Hans Warren, voor de PZC. Dat artikel is ‘op zwart’ gezet’ omdat de toenmalige partner van Warren, Mario Molegraaf, geld wil zien voor artikelen die Warren in het verleden schreef voor de krant.

Deze kwestie kwam me afgelopen week in het café ter ore en ik kon het nauwelijks geloven. Kunnen de erven van auteurs zomaar voor elkaar krijgen dat publicaties uit het verleden niet meer zichtbaar zijn in krantenarchieven? Als je redeneert vanuit de ontwikkelingen die vorig jaar werden ingezet met het Europese ‘recht om vergeten te worden’ valt er misschien nog iets van te begrijpen (zelfs als je het er niet mee eens bent), maar dit geval gaat over iets heel anders, namelijk om geld. Het betreft artikelen die door iemand zelf zijn geschreven, als freelancer, niet om berichten waarin een persoon slechts wordt vermeld. De artikelen worden momenteel op zwart gezet omdat de Zeeuwse Bibliotheek er (terecht) niet voor voelt om Molegraaf als erfgenaam, nu alsnog per artikel te gaan betalen.

Nu moet ik zeggen dat ik verder niet veel van deze kwestie weet. Van Warren en Molegraaf evenmin. Ik las hun werk niet, ik ken de achtergronden van hun huishouden niet. Maar ik vind het zeer
zorgwekkend dat dit kan gebeuren. Wat voor precedent schept dit? En als het nu zo was dat Molegraaf nog nooit iets heeft verdiend aan zijn ex, dan viel er misschien ook nog iets meer begrip op te brengen voor zijn handelen, maar ik herinner me nog maar al te goed uit mijn tijd bij de Zeeuwse Bibliotheek dat Molegraaf opeens in deeltijd voor de organisatie kwam werken. Hans Warren had zijn collectie aan de bibliotheek nagelaten en Molegraaf wierp zich op als de persoon die collectie zou ordenen en laten ontsluiten. Een artikel uit de PZC van maart 2003 leert me dat daar een bedrag van 94.000 euro voor nodig was. Of dat hele bedrag ook daadwerkelijk is uitgekeerd door Gemeente en Provincie durf ik niet te zeggen, maar ik weet wel dat Molegraaf vele maanden rondliep in het gebouw, en niet op de loonlijst stond. Het kan bijna niet anders dan dat hij daar toen vorstelijk voor is betaald. Maar goed, dat is gissen. Mensen die dat zeker willen weten zouden dat eens na moeten vragen bij de betrokkenen van toen. Ik wil er vooral maar mee zeggen dat er redelijk zorgvuldig met het nalatenschap is omgegaan, en dat er beslist geen sprake was van liefdewerk oud papier in dit geval.

Maar afgezien daarvan: kan iedereen nu zomaar gaan eisen dat oude artikelen op zwart worden gezet, zodat onderzoekers en andere belangstellenden hun toevlucht weer moeten nemen tot de papieren archieven, microfiches of alternatieve bronnen? Ik zou dat echt zeer betreuren. En dan heb ik het nog niet eens over alle kosten van het wegfilteren van informatie. Weet je wel hoeveel werk dat is?

Bizar.

Update 2 maart: Mario Molegraaf laat in een reactie weten dat de Zeeuwse Bibliotheek “geheel op eigen houtje besloten heeft zichzelf tot Afplakbak Zeeland om te toveren”.

Gerelateerd:
500.000 nieuwe pagina’s toegevoegd aan de Krantenbank Zeeland: een overzicht
De Krantenbank Zeeland houdt de aandacht vast
Over een Wiki als verlengstuk van een Krantenbank
One giant screwup for mankind….het belang van conservering, digitalisering en duurzame opslag van informatie
Linkrot in biebland

@

Afbeeldingen PZC: Krantenbank Zeeland Zeeuwse Bibliotheek

8 Reacties

 1. Festina Lente schreef:

  Bizar ja. Het Geheim Dagboek van Hans Warren lezen is overigens geen straf…

 2. Misschien dat het er ooit nog eens van komt om die reeks te lezen, maar vooralsnog zie ik het niet gebeuren hier. Las je alles?

 3. Festina Lente schreef:

  Neu, misschien alleen de eerste tien delen of zo. Maar het was wel mooi, want zeer persoonlijk, eerlijk, worstelend, stijlvol, spannend

 4. Renzo schreef:

  Ik denk dat het een auteursrechtkwestie is. De rechten van freelancers zijn niet afgekocht in veel gevallen door de uitgevers. Het is dus niet de schuld van MOlegraaf of erven of freelancers dat dit soms gebeurt (je kunt het ook zien in archieven van kranten op internet), maar van de uitgever/krant. VErschilletje. De freelancer wil ook leven!

 5. C. Griep schreef:

  De freelancer is destijds wel betaald voor het artikel wat in de krant gepubliceerd is. En wij, de abonnee's van de krant, hebben die betaling mogelijk gemaakt.
  De heer Molegraaf heeft het met zijn actie voor elkaar gekregen dat de Krantenbank nu helemaal niet meer toegankelijk is. Een groot verlies voor alle historici en genealogen die hier regelmatig gebruik van maken..
  En als het nu de auteur zelf zou betreffen was daar nog enig begrip voor op te brengen. Mijns inziens parasiteert de heer Molegraaf echter op de literaire nalatenschap van Hans Warren. Dat verdient geen respect.

 6. Anoniem schreef:

  Molegraaf zit krap bij kas blijkbaar. Misschien de erfenis van Warren er doorheen gejorist. Lijkt me geen aangename man maar heeft waarschijnlijk een getormenteerde ziel zoals mijn vader placht te zeggen.
  Moeder Immaculata

 7. Anoniem schreef:

  Molegraaf wil graaien blijbaar. Maar hij en verschillende anderen zorgen ervoor dat Krantenbank zodoende flink uitgekleed (voorlopif) verder moet. Ik heb Molegraaf gesproken voor een artikel in De Faam van deze week. Vooral belangrijk is zijn opmerking dat NIETS contractueel is vastgelegd volgens hem tussen Warren en bijv. de PZC. Lees maar in het artikel.

 8. Ik las het artikel inderdaad! De vraag is nog wel of zijn opmerking wel klopt. We wachten het af. Maar ben er nog altijd ziek van. Van de week tamelijk chagrijnig door de regen naar de bieb geweest, omdat ik echt even wat krantenartikelen wilde raadplegen….

Reageer