clear

zoeken

search

Hoe de CIA Google creëerde

29 januari 2015

Er is niets mis met het feit dat je demonstratief Facebook verlaat vanwege privacykwesties. Als je dan maar wel beseft dat de voorwaarden van nu nauwelijks anders zijn dan die van een paar jaar geleden. En ben je van plan om de ene chat- of fotodienst te verruilen voor de andere? Neem dan eerst eens rustig de tijd om uit te zoeken wie de eigenaar is van het alternatief. Er is best kans dat je er -privacytechnisch gesproken- geen ene moer mee opschiet. Lees de handreiking How to leak to the Intercept (die site van Greenwald c.s.) en je voelt weer even hoe lastig het is om écht anoniem te handelen op het web.

Waarom ik daar nu weer over begin? Omdat ik de tijd heb genomen om twee zeer uitgebreide artikelen van onderzoeksjournalist Nafeez Ahmed te lezen:

  1. How the CIA made Google
  2. Why Google made the NSA
Die twee artikelen zijn, wat mij betreft, nogal explosief, al teken ik daar meteen bij aan dat ik niet verwacht dat ze veel impact zullen hebben. De teksten bevatten dusdanig veel duiding en dwarsverbanden dat je al snel naar lucht moet happen. Zeker als je ook de moeite neemt om hier en daar links te volgen, en verder te lezen over de belangen van inlichtingendiensten, multinationals en overheden met betrekking tot de informatiesamenleving en de oorlogen die op dat gebied worden uitgevochten.
Het gaat altijd om het volgen van geld en om het vaststellen wie in welke raden, commissies en besturen zitten. They Rule, weet je nog? Maar juist dat is het probleem. Het is zeer complex allemaal. Als je daar onderzoeksjournalistiek op los wilt laten, dan moet je daar wel bronnen voor hebben. Ahmed had/heeft die bronnen. Gelukkig maar.
Over Ahmed gesproken: de rest van zijn werk ken ik (nog) niet zo goed, maar zijn CV is indrukwekkend. Je kunt deze journalist in ieder geval niet over één kam scheren met complotfiguren als Alex Jones. Daar laat ik het bij. Dit is van die kennis waar je wel of niet voor openstaat. Van die informatie waar je aandachtsspanne van in zijn voegen kraakt. Maar als dit je interesse heeft is het misschien goed om deze twee artikelen op te slaan en zo nu en dan te herlezen en te checken. Daar knap je inderdaad niet van op, maar je gaat er veel door begrijpen. Je maakt je dan gek genoeg niet meer zo druk om de gebruiksvoorwaarden van een sociaal netwerk. 

Gerelateerd:
No shit, Sherlock: de NSA bespioneert ook burgers
Google, the CIA en Alex Jones
De doffe glans van de familiejuwelen van de CIA
Het nieuwe web van CIA, FBI en DARPA

@

Reageer