clear

zoeken

search

Kijktip: VPRO Tegenlicht over Digitaal Geheugenverlies, bibliotheken en archieven

07 september 2014

De aflevering van Tegenlicht die de VPRO vanavond uitzond is een mooie samenvatting van dat wat ik beschouw als de essentie van het vak van bibliothecarissen en archivarissen, én van al die programmeurs en ontwikkelaars waarmee zij samenwerken. De aflevering is ook een kijktip voor mensen die niet begrijpen waarom sommigen duizenden uren stoppen in het verzamelen, duiden, ontsluiten en bewaren van informatie. En tot slot is het wat mij betreft nog eens een pleidooi voor het open web. Je moet niet willen verdienen aan het publiek domein. Dat hoort niet achter een slotje.

Over de onderwerpen die in Digitaal Geheugenverlies voorbij kwamen schreef ik best veel, de afgelopen jaren. Laat ik me beperken tot 15 links. Voor de liefhebbers uiteraard. Uit het archief dat in handen is van Google, maar waar ik gelukkig wel een back-up van heb.

One giant screwup for mankind….het belang van conservering, digitalisering en duurzame opslag van informatie (2007)

Over Google en digitale duurzaamheid (2011)

Linkrot in biebland (2014)

De Bibliotheca Alexandrina (2008)

Internet Archive importeert honderdduizenden scans uit Google Books (2009)

Een obscuur muziekarchief in ere hersteld (2012)

1 vrouw, 140.000 VHS-tapes (2013)

Je verdient een standbeeld! Werk en beloning bij the Internet Archive (2012)

The Internet Archive (2006)

Picnic 06: het absolute droomcongres (2006)

De Rosetta Disk: een archief van 1000 talen

De indrukwekkende bibliotheek van Archive.org (2007)

Wat is er in godsnaam met ons gebeurd? (2009)

Bibliotheken sterven als mensen vergeten wat ze bevatten (2007)

De duurzame opslag van digitale collecties in de Zeeuwse Bibliotheek (2009)

@

2 Reacties

 1. Chido Houbraken schreef:

  Inderdaad, mooie uitzending.
  (Vooral ook om aan je moeder duidelijk te maken wat je nu zoal doet, de hele dag ;-))

  Het meeste wist ik wel en ik vraag me af hoe heet die soep van de KIT-bieb nu eigenlijk gegeten is. Wat ik heel boeiend vond was de Bibliotheek van Alexandrië. Ik wist niet dat daar de enige kopie van The Internet Archive stond en dat ze zelf een actief acquisitiebeleid hebben tav online publicaties.

  Ik zou graag naar de Tegelicht Meetup over dit onderwerp gaan, morgen. Maar het is in Amsterdam en dat haal ik niet.
  Overigens kunnen we wel onze eigen meetup organiseren met ondersteuning van Tegenicht:
  //tegenlicht.vpro.nl/nieuws/zelf-meet-ups/organiseer-je-eigen-meet-up.html
  Zullen we dat samen doen?

 2. Ha Chido,

  Mee eens, zo'n docu is het inderdaad 🙂

  Het verhaal van KIT ken ik ook maar gedeeltelijk, heb me er nooit heel goed in verdiept, maar triest vond ik het wel. Vond het wel een wat vreemd voorbeeld in de context van de andere deelonderwerpen. Want de kennis de informatie en potentiële kennis in die collectie is nog niet per se verloren gegaan.

  En toch ook weer de discussie over de vraag wat je nu wel of niet zou moeten bewaren. Dat archieven het lang niet allemaal moeten doen is helder, maar dat van die visjournaals doet me ook denken aan de brievenhoofden van Toon. Aan de ene kant zou je denken: waardeloos. Maar voor veel mensen hebben zulke dingen toch toegevoegde waarde. Wie pakt zoiets op en tot in hoeverre? Blijft interessant.

  Met het organiseren van een meet-up wil ik wel helpen hoor, maar dat zal dan vooral de online promotie zijn etc. Zoals je weet heb ik een broertje dood aan grotere bijeenkomsten en zul je me niet gauw zien verschijnen. En als je organiseert kun je dat niet echt maken, haha. Maar is wel interessant qua thematiek. De leidraad ligt er dan al mooi. Zou je ook perfect een track van een congres van kunnen maken…

Reageer