clear

zoeken

search

Something different: industrie vs economie in een Zeeuwse promo

04 mei 2014

Dat de promotievideo Zeeland – something different bij veel mensen in de goede aarde valt, merkte ik afgelopen week al op Twitter en Facebook, maar pas nu ik beter kijk zie ik dat je eigenlijk wel kunt spreken van ‘regionaal viraal’ (men spreekt ook al van een wereldwijde hit, maar als je de statistieken van Vimeo.com bekijkt zie je dat van de bijna 35.000 views er toch veel afkomstig zijn van Zeeuwse bronnen). Ook op Twitter wordt er door veel mensen enthousiast naar verwezen.

De video werd gemaakt door Thumbed uit Zierikzee, in opdracht van de Provincie Zeeland. Carla Schönknecht vertelde op 1 mei  aan Omroep Zeeland dat de clip iets minder dan 50.000 euro heeft gekost. Het is verleidelijk om te roepen dat dat veel geld is, maar handig lijkt me dat niet. Het filmpje is waarschijnlijk ook zo succesvol omdat er veel registers zijn opengetrokken. Men filmde letterlijk ter land, ter zee en in de lucht. Dat leverde behalve prachtige beelden uiteindelijk ook een eigentijdse en professionele promo op. Dan moet je misschien eens niet zeuren over een paar duizend euro meer of minder.

Desondanks roepen de beelden bij mij -ook na drie keer kijken- een dubbel gevoel op. Ik besef heus wel dat de Zeeuwse Economie soms een zetje in de rug nodig heeft, maar ik kan niet beweren dat ik met trots kijk naar de beelden van de industriële gebieden in onze provincie. Weten dat iets goed is voor de werkgelegenheid en het voorkomen van totale leegloop is weer wat anders dan er trots op zijn. Die trots voel ik wel bij beelden van natuurschoon en ‘kleinschalig regionaal’.

Of dit ook geldt voor andere mensen weet ik niet, maar op mij sorteert de video een ander effect dan bedoeld: ik vraag me nu opeens af hoeveel industrie Zeeland werkelijk nodig heeft om te kunnen handhaven. En hoe verhoudt zich dat tot de toeristen- en dienstensector? Ik ben te lui om me daar as we speak in te verdiepen, maar het heeft mijn aandacht weer. Een beetje. Even. Je weet toch? Some people think we’re a little stubborn.

@

Reageer