clear

zoeken

search

Burgerparticipatie in Middelburg, volgens het Werkprogramma 2014-2018

14 mei 2014

Vanuit de gedachte van Operatie Badeend is het interessant om ook even een stukje te citeren uit het Werkprogramma 2014-2018 van de Gemeente Middelburg. Daar werd ik gisteren op geattendeerd door een ondernemer uit de binnenstad:

“We gaan door met burgerparticipatie en wijkgericht werken, zoals in de vorige raadsperiode is ingezet. Het is een groeiproces: we zijn samen een traject ingegaan om onze inwoners, jong en oud, een actieve rol te geven in gemeentelijk beleid. Wij willen burgerinitiatieven stimuleren en omarmen. Uitgangspunt is loslaten in vertrouwen. Dit vraagt om een open houding van iedereen. Ons streven is om dit proces ons verder eigen te maken en te optimaliseren. Dit is een leerproces, waarbij zorgvuldig omgegaan dient te worden met gewekte verwachtingen.

Stimuleren participatie
Door het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid, geven we ruimte aan bewonersinitiatieven en betrokkenheid. De energie die voortkomt uit succesvolle trajecten die we samen met burgers realiseren, creëert nog meer energie, zodat het enthousiasme versterkend werkt. Succesvolle trajecten dragen we met trots uit, zodat de positieve inzet van burgers navolging krijgt. De taal die we spreken is helder en duidelijk en wij stimuleren de burger zijn eigen kracht en de kracht in zijn netwerk te mobiliseren. Wij sluiten geen enkel beleidsveld uit van burgerparticipatie, maar hebben wel extra aandacht voor borging en continuïteit op het sociaal domein. Loslaten betekent wel betrokken blijven en tijdig reageren als dat nodig is.

Cultuurverandering
Dit draagt bij aan een cultuuromslag voor alle geledingen: bewoners, raad, college en ambtenaren van de gemeente Middelburg. De stappen die we zetten in burgerparticipatie zijn de opmaat naar nog meer samenwerken met de civil society.

Kortom:
1. We willen de komende tijd nadrukkelijker aan de slag met burgerparticipatie.
2. De ambtelijke organisatie ontwikkelt zich tot een organisatie die de participatie van bewoners
ondersteunt.
3. De burgerservicecode blijft het uitgangspunt van onze visie op dienstverlening.
4. We stimuleren burgerparticipatie op elk beleidsterrein, maar hebben bijzondere zorg en
aandacht voor het sociaal domein.”

Gerelateerd:
@
Afbeelding: fragment Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster, Bartholomeus van der Helst, 1648, RijksStudio Rijksmuseum

3 Reacties

  1. Chido Houbraken schreef:

    Is het buitenzwembad eigenlijk nog wel eigendom van de gemeente, of is het al verkocht aan Heijmans / Wbu?

  2. Anoniem schreef:

    Was gisteravond bij een netwerkbijeenkomst voor welzijnsorganisaties op Walcheren. Een ambtenaar van de gemeente Middelburg refereerde naar dit werkprogramma. Ben benieuwd hoelang de gemeente nodig heeft om het uit te voeren?

  3. @Chido: in 2006 werd de put voor het symbolische bedrag van 1 euro overgedragen aan de WBU inderdaad. Of dat ook juridisch echt betekent dat Heijmans eigenaar is van het geheel durf ik niet te zeggen.

    @Anoniem Tsja, zo'n programma is vast niet bindend en laat veel ruimte voor interpretaties. We zullen zien!

Reageer