clear

zoeken

search

Moermond en de schoonheid van Schouwen

15 april 2014

Het blijft een merkwaardig fenomeen: als je in een prachtprovincie woont vergeet je wel eens hoe prachtig het is. Daarom boek je doorgaans sneller een weekendje Keulen, Londen of Ameland dan -bijvoorbeeld- een tripje naar Schouwen-Duiveland. Dat moest een keertje anders, vonden we. We boekten vorige maand dus een hotel in Renesse voor twee nachtjes, nabij Slot Moermond. Dat slot ligt maar 35 kilometer van Middelburg vandaan, maar geloof het of niet: we waren er nog nooit geweest. Het werd dus wel een keer tijd.

Van het Slot zelf waren we niet al te zeer onder de indruk. Dat had ook te maken met het feit dat het niet toegankelijk is voor het publiek. Het wordt vooral gebruikt voor seminars en congressen, begrepen we. Dat mocht de pret echter niet drukken. Het Slot en het Landgoedhotel liggen net buiten het dorp, aan de rand van een prachtig natuurgebied. Omdat het weer ook meezat hebben we vooral daar van genoten. Een beetje
wandelen, een hapje en een drankje hier en daar: dat soort werk. We huurden zelfs fietsen voor een middagje. Daar heb ik nog steeds een beetje gloeiwangen van.

Het was uiteindelijk wel dat fietsen dat ons in deed zien dat Schouwen minstens zo mooi is als Walcheren. Toegegeven: tussen Renesse, Burgh-Haamstede en de kust krijg je een grotere overdosis Roompot Recreatie dan hier, ‘bij ons’, maar als je dat buiten beschouwing laat zie je gewoon een prachtige uitwijkmogelijkheid voor de Walchenaar. Wie al moeite heeft met de drukte van een dorp als Domburg moet er in de zomer wel rekening mee houden dat met name Renesse nog wat hectischer is. Afgelopen vrijdag kon je nog een kanon afschieten op het dorp, maar zaterdagmiddag zagen we een glimp van het hoogseizoen. Nog best te doen, maar ons kopje thee is het niet. De sfeer heeft iets van die van een Duitse braderie of kermis. In Burgh-Haamstede voelde dat al heel anders. Dat plaatsje is wat authentieker en rustiger.

Na de zomer gaan we misschien nog eens terug. Na twintig jaar weten we in ieder geval weer: de schoonheid van Schouwen is een half uurtje rijden gewoon waard.

@

2 Reacties

  1. Daniëlle schreef:

    En het leverde prachtige plaatjes op 🙂

Reageer