clear

zoeken

search

M.I. Webwerk 2014: ook deze zzp’er had een fijn eerste kwartaal

10 april 2014

Het bericht dat afgelopen maandag meldde dat freelancers en flexwerkers in vergelijking met 2013 een goed eerste kwartaal hadden gedraaid stemde me vrolijk. Zo’n nieuwtje doet weinig af aan de stroom faillissementsberichten die nog steeds de kranten vullen, maar biedt wel hoop op een kentering in de economische situatie van Nederland. Als ik kijk naar mijn eigen eerste kwartaal van 2014 kan ik ook alleen maar tevreden zijn. Van explosieve omzetstijgingen is geen sprake, maar vergeleken met vorig jaar is er wel meer structuur en zekerheid, in ieder geval tot aan de zomer. Dat betekent concreet dat ik het voorlopig nog steeds kan volhouden als zelfstandige. 4 jaar na de (echte) start bestaat M.I. Webwerk nog steeds. Super.

Wat deed ik dan zoal, sinds de vorige update in november? Nou, van alles en nog wat, zowel betaald als onbetaald. Om te beginnen met het laatste: aan Middelburg Dronk en Veere Dronk besteden we nog altijd veel tijd. Rob neemt Veere grotendeels voor zijn rekening, maar ik help natuurlijk wel en houd sowieso ook de Facebookpagina bij. Dat gebeurt niet in de frequentie van de Middelburgse broer, maar toch: er gaan altijd meer uren in zitten dan je had gepland. Daarnaast voorzag Thomas de 3 sites van een nieuw jasjes en gingen we aan de slag met andere sjablonen, categorieën en meer van dat fraais. Ook wat dat betreft hebben we nog voor maanden werk.

Daarnaast ben ik een flinke inhaalslag aan het maken op het gebied van ‘collectievorming’ en digitalisering. Mijn lief schonk mij een prachtige Canon LiDe 2010. Er zijn van die nachten dat ik weinig anders doe dan scannen als een malle: boeken, foto’s, affiches: you name it. Als het gaat om content zijn we nog jaren zoet. Dat houdt gewoon nooit meer op, en dat vind ik nog mooi ook. Sinds december schrijven Rob en ik ook wekelijks een column voor de PZC, om en om. Daarmee compenseren we het gebruik van alle knipsels uit de Krantenbank. Dat is helemaal niet vervelend om te doen, maar je moet er altijd even een uurtje of twee voor uittrekken. Het tikt in mijn geval niet zo lekker weg als op Mijns Inziens, zal ik maar zeggen.

Aan Ik geef weg-Walcheren besteed ik -dankzij goede hulp- nu minder tijd dan in het begin maar de groep is nog steeds erg levendig. Ik verwacht dat we deze week nog de mijlpaal van 11.000 leden zullen behalen. Ik blijf het bijzonder vinden. Wat ik er verder mee moet weet ik ook niet. Ik laat het maar even op z’n beloop. Als het me niet meer tijd kost dan een uurtje per dag vind ik het wel best. Dat lukt momenteel vrij aardig.

Daarnaast zijn en waren er de betaalde opdrachten:

 • Ik ben nog altijd betrokken bij Bibliotheek Vlissingen, zij het beperkt. Ik zit namens de organisatie in een digitale werkgroep en denk incidenteel mee over bepaalde projecten. 
 • Ik werk nog steeds voor het project Heinde & Vers van Bouwbedrijf De Delta. De plannen voor de versmarkt liepen de nodige vertraging op, maar onlangs hebben we de draad weer opgepakt met een nieuwe aanpak. Aan potentie en aanknopingspunten geen gebrek! Ondertussen denk ik ook mee met De Delta over hun online profilering. Volgende week ga ik aan de slag met een groepje medewerkers. Dat is een mooi zijspoor.
 • Sinds 1 januari ben ik nieuwsredacteur a.i. bij Informatieprofessional.nl, in ieder geval t/m juni van dit jaar. Dat is prachtig werk, al is het soms ook best intensief. Waar ik gewend was aan maandelijkse deadlines heb ik ze nu wekelijks. Dat is even schakelen. Maar ik vind het eervol, leuk en boeiend, ook omdat het naadloos aansluit op mijn (vakinhoudelijke) interesses. Voor zulke opdrachten teken ik. Bijna blind.
 • Sinds 1 februari besteed ik ook weer meer tijd aan het voormalige bibliotheek 2.0, dat nu Platform Informatieprofessionals heet. De KNVI heeft de website geadopteerd en betaalt een bescheiden bedrag voor het redactiewerk. Ik zou het graag meer combineren met andere initiatieven, maar dat komt nog wel. Voor nu vind ik het al heel mooi dat de site behouden is gebleven.
Naast deze opdrachten, die een wat langere doorlooptijd hebben, kwamen er ook nog een aantal incidentele of kortlopende op mijn pad. 
Met de oud-collega’s van de Zeeuwse Bibliotheek sparde ik een middag over de doorontwikkeling van het beleid rondom sociale media en word ik daarnaast af en toe geraadpleegd over een project waarin een wiki een hoofdrol vervult. 
Ook heel interessant was een opdracht van 16 uur, van een van de Hoge Colleges van Staat (meer mag ik er helaas niet over zeggen), rondom de innovatie van de informatiedienstverlening van die organisatie. Die was voor mij net zo verrassend als vorig jaar de opdracht van BZK.
Ook mooi: een ochtend in gesprek met de directie van Woonburg in Koudekerke, over digitaal werken in het algemeen en papierloos vergaderen in het bijzonder. Door zo’n sessie maak je niet alleen kennis met een team dat je nog niet kende; je leert opeens ook van alles van een wereld die je nauwelijks kent, in dit geval die van wooncorporaties. Bijzonder! 
Tot slot was er vorige week een vrij spontane sessie via Google Hangouts, met een groep studenten, docenten, ambtenaren en begeleiders van de Smart Services Boulevard van de Hogeschool Zeeland, die tegenwoordig HZ University of Applied Sciences heet. In het kader van co-creatie en het effectief inzetten van sociale media mocht ik hen iets vertellen over Middelburg Dronk op Facebook en Ik geef weg. Fantastisch toch, dat die uit de hand gelopen hobbyprojecten uiteindelijk ook zulke vruchten afwerpen? 
Ik werd er in ieder geval blij van….een heel eerste kwartaal lang.

Gerelateerd:
M.I. Webwerk: een opdracht voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken
M.I. Webwerk 2013: het wachten en kantelen van een ZZP’er
Leven als ZZP’er: leven in het nu

@

Foto Google Hangouts met HZ Smart Services Boulevard: Arne Hulstein

3 Reacties

 1. Ozan Turkdogan schreef:

  Goed bezig Edwin! Actief blijven houdt je scherp en je verdient je brood natuurlijk..
  Ik kom binnenkort naar Mburg; kunnen we een biertje doen 😉

 2. @Joost: Thanks!

  @Ozan: jij ook bedankt! Je weet me nog wel te vinden denk ik 🙂 Zie je gauw!

Reageer