clear

zoeken

search

Grams: een nieuwe online toegangspoort tot wapens en drugs

19 april 2014

Als je het nieuws over de macht en het bereik van internationale inlichtingendiensten een klein beetje hebt gevolgd, dan heb je vast ook wel eens het gevoel gehad dat er op het web geen echte vrijhavens meer zijn. Dat alles gecontroleerd wordt. Ik denk zelf ook dat we ons niet al te veel illusies meer hoeven te maken, maar aan de andere kant: het digitale universum dijt sneller uit dan de netwerken die er grip op proberen te krijgen. Sla het recent gepubliceerde rapport van EMC er maar eens op na, over de omvang van de digitale wereld. Duizelingwekkende cijfers zijn het.

Vanuit dat perspectief vind ik het interessant om te lezen dat het in 2012 gesneuvelde netwerk Silk Road nooit echt is weg geweest. Dat wil zeggen: na de arrestatie van de hoofdrolspelers rondom dat platform werden er gewoon weer nieuwe sites gelanceerd, die ook gebruik maken van het Tor-netwerk. Dat doet je afvragen hoe lek dat netwerk nu wérkelijk was.

Op Wired lees ik nu dat het ‘Duistere Web’ inmiddels ook een eigen zoekmachine heeft, genaamd Grams. Ik kon het niet laten om het even uit te proberen met de zoekterm ‘Dutch’. Dat werkt inderdaad prima. Bij doorklikken stuit je al snel op loginschermen, maar dat is vast ook zo te regelen. Even de Tor Browser Bundle installeren en je kunt winkelen als nooit tevoren.

Het lijkt Whack-a-Mole wel, dit spelletje.

Gerelateerd:
Silk Road: anoniem online drugs kopen, met p2p-geld (2011)
Veiled: the evolutie van Darknets (2009)
Freenet: vrijhaven voor smeerlappen en terroristen (2006)
Ondoorgrondelijk ondergronds: private P2P gemeenschappen (2006)

@

2 Reacties

  1. Anoniem schreef:

    Hoi Edwin,

    Ik kwam hier via je stukjes over tabak, wilde hier even wat over zeggen in de gedachte van de open discussie.

    Het valt me altijd op wat er in media over dit soort dingen wordt gemeld.

    Het is volgens de manier waarop het internet is gebouwd volkomen logisch dat er constant kopieen van de inhoud worden gemaakt en gedeeld. Dat kan je in je eentje doen, met een pc uit 1978, bij wijze van spreken. Nu zelfs met je (smart)phone. Er valt weinig tegen te doen dan alleen maar inderdaad het whack-a-mole principe.

    De geest is uit de fles, de technologie bestaat en is betaalbaar voor bijna iedereen.

    Ik sta ook soms te kijken van het gemak waarmee je dingen kunt zien en vinden waar mensen van mijn leeftijd (uit je shagstukje te lezen ook jouw leeftijd)
    niet mee zijn opgegroeid.

    Het is echter het logische gevolg van een volledig vrij en onuitroeibaar internet.

    Aan de ene kant doodeng, maar het gaat zo snel dat er eigenlijk helemaal niets over valt te zeggen positief of negatief.

    Die inlogschermen zal ook wel uit te komen zijn inderdaad. Zoals met alles zal het wel een kwestie zijn van zoeken,begrijpend lezen en een hoop geduld. Misschien is het ook beter om het niet uit te zoeken..

    Met +/- hetzelfde principe dat je kunt skypen, kun je ook films illegaal downloaden.
    Met TOR kun je dissidenten in China de ruimte geven, maar ook heroine en granaatwerpers via de post geleverd krijgen.

    Wat gaat voor en wie beslist dat?

    Dank voor je leuke blog. Blij dat ik het gevonden heb.

    groeten kees

  2. Bedankt voor je reactie Kees, leuk dat je het blog hebt gevonden. Juist dat vrije aspect van het web heeft het grootgemaakt. Het begon met een allegaartjes van programmeurs, vrijbuiters, enz. 'De macht' heeft wat dat betreft ook altijd een beetje achter de feiten aangelopen. Maar de grip is wel behoorlijk verstevigd de laatste paar jaar, dat kunnen we toch ook wel vaststellen.

Reageer