clear

zoeken

search

Record aantal respondenten voor The Research Bay 2014

28 maart 2014

Eind februari hielden de onderzoeksgroep Cybernorms en het Internetinstituut van de Universiteit van Lund (Zweden) voor de derde keer in vier jaar een grootschalige enquête gehouden onder de gebruikers van het peer-to-peernetwerk (P2P) The Pirate Bay, dat van oorsprong eveneens Zweeds is. Het samenwerkingsverband met de omstreden website, dat wordt uitgevoerd onder de naam The Research Bay, leverde de onderzoekers net als in voorgaande jaren een grote groep respondenten op. Meer dan 140.000 mensen namen de moeite om de vragen te beantwoorden, bijna net zo veel als in 2011 en 2012 samen, toen bijna 170.000 mensen reageerden. The Research Bay is daarmee de grootste enquête die ooit werd uitgevoerd onder leden van P2P-gemeenschappen.

Met de enquêtes willen de onderzoekers van de universiteit van Lund inzicht krijgen in de demografische kenmerken van de bezoekers en gebruikers van The Pirate Bay, waar mensen bestanden uitwisselen met behulp van BitTorrent. Bittorrent maakt gebruik van een centrale locatie (een zogenaamde tracker) die de downloads coördineert maar zelf geen bestanden levert. Het downloaden van bestanden gebeurt decentraal en bestaat uit het uitwisselen van stukken van bestanden tussen alle gebruikers die op dat moment meedoen aan het up- en downloaden. Behalve vragen over hun down- en uploadgedrag kregen de participanten ook vragen voorgeschoteld over internetfilters, auteursrecht en (online) privacy. De nieuwe onderzoeksresultaten zullen naast die van voorgaande jaren worden gelegd. De eerdere onderzoeken maakten onder meer duidelijk dat een meerderheid van de bezoekers van The Pirate Bay gebruik maakt van een zogenaamd Virtueel Particulier Netwerk(VPN) om anoniem te blijven, en dat het aantal gebruikers dat zelf volledige bestanden uploadt vele malen kleiner is dan het aantal downloaders van die bestanden.

Onderzoeker Stefan Larsson vertelde aan de website TorrentFreak dat The Research Bay essentieel is voor een goed begrip van de waarden en normen van gebruikers van The Pirate Bay, dat wordt beschouwd als een van de grootste en bekendste peer-to-peernetwerken ter wereld. De onderzoeksgroep stelt dat de enquêtes naast inzichten in het gedrag en de opvattingen van de gebruikers, ook kennis opleveren over veranderingen op juridisch, sociaal en technologisch gebied. De onderzoeksresultaten vormden de afgelopen twee jaar de basis van een reeks wetenschappelijke artikelen met betrekking tot file sharing, piraterij en online privacy, deels geschreven door Larsson, deels door andere onderzoekers. Larsson schreef sinds 2012 meer dan 20 collegiaal getoetste artikelen over het onderwerp, die behoren tot de meest gedownloade van de Universiteit van Lund.

Alle onderzoeksresultaten kunnen worden doorzocht en bekeken op de website The Survey Bay. De zoekresultaten kunnen worden verfijnd op basis van de vragen die aan de onderzoekspopulatie werden gesteld en vervolgens worden weergegeven in de vorm van grafieken of zogenaamde woordenwolken. De data bieden geen inzicht in het gebruik per land; onderzoeksgegevens kunnen niet verder worden uitgesplitst dan tot op het niveau van regio’s van continenten. De gegevens over Nederlandse gebruikers maken deel uit van de dataset West-Europa. Alle data zijn vrij beschikbaar en mogen worden hergebruikt onder de Creative Commons licentie CC-BY (Naamsvermelding 3.0 Nederland).

@

Deze bijdrage verscheen ook in de rubriek #IPLingo, InformatieProfessional 3, 2014

Reageer